Sverige anklagas för avskogning – siffrorna bakom har visat sig felaktiga
”Sverige har avskogats med 20 procent de två senaste decennierna.” Det påståendet har lyfts i vetenskapliga artiklar de senaste åren. Nu visar det sig att den siffran inte alls stämmer. Till exempel har gallrad skog felaktigt registrerats som helt avverkad.
I juli 2020 skrev den ansedda tidskriften Nature att Sverige och Finland står för mer än hälften av ökningen av all avskogning som sker i Europa. Studien gjordes på uppdrag av EU-kommissionen och forskarna utgick från satellitdata från Global Forest Watch.
I somras publicerade World Resource Institute en artikel om att skogsmark med höga träd i de nordiska länderna har minskat med 20 procent de senaste två decennierna.
SVT har granskat satellitbilderna, källan bakom påståendena, och kan konstatera att uppgifterna är felaktiga.
− Siffran stämmer inte överhuvudtaget. Vi får lägga en hel del tid på att nå ut med vårt budskap; att de här braskande rubrikerna inte stämmer, säger Jonas Fridman, jägmästare och skoglig doktor vid SLU, till SVT.
Modellerna spårar ur
Han menar att den fjärranalys som Global Forest Watch arbetar med är byggd för att titta på skogen ur ett globalt perspektiv.
− Det går inte att anpassa algoritmerna för alla områden som finns över världen. För Norden spårar de här modellerna ur, säger han.
SVT lyfter ett exempel från Dalarna för att visa hur fel det har blivit. Global Forest Watch registrerade en ny avverkning trots att inget hade hänt på marken. Under 2018 gallrades skogsområdet men registrerades som helt avverkad av Global Forest Watch. Anledningen är, enligt SVT, att satellitbilderna har blivit bättre efter 2015, fler avverkningar kan upptäckas, och det har Global Forest Watch inte tagit hänsyn till.
Tätare skogar idag
På frågan om det ändå inte ligger en del sanning i siffrorna – avverkad areal och uttagen volym har ju ökat i Sverige – svarar Jonas Fridman:
− Att avverkad volym har ökat under senare år stämmer väldigt bra, men det beror väldigt mycket på att på en hektar finns det mycket mer skog idag än vad det fanns för 30-40 år sedan. Så avverkar man den hektaren så blir det mycket mer volym idag. Vi har alltså dubbelt så mycket volym idag än vad vi hade för 100 år sedan, men på i princip samma yta, så det har blivit mycket tätare i skogen.