Landsbygdsministern om att EUDR skjuts fram: ”Känns väldigt positivt”
EU-kommissionens förslag om att skjuta upp införandet av avskogningsförordningen (EUDR) välkomnas av landsbygdsminister Peter Kullgren (KD).
− Jag har vid flertalet tillfällen påpekat att det är en orimlig tidshorisont och att för lite grundarbete är klart. Vi har fått väldigt brett stöd för den hållningen och har aktivt arbetat för att kommissionen ska landa i den här slutsatsen. Så det känns väldigt positivt, säger han i en intervju med Skogsaktuellt.
Peter Kullgren tillägger att ingen har något emot en avskogningsförordning – skövling av känsliga skogar ska aldrig premieras. Det är implementeringen av förordningen som han ställer sig frågande till. Han säger att Sverige exempelvis har framfört önskemål om att EU:s medlemsländer ska klassificeras utifrån hur stor risken är att hamna i ett avskogningsläge.
− I Sverige är den ju obefintlig, eftersom vi har en återplanteringslag, vi har ett regelverk kring detta. Vi är en världsledande skogsnation och vill så förbli. Detta var ju inte på plats, så det hade fått orimliga konsekvenser för oss, för Tyskland, för Finland, för Frankrike, för de allra flesta länder, säger han.
Hur ska implementeringen gå till för att EUDR ska anpassas till svenskt skogsbruk?
− Min grundhållning när det gäller all lagstiftning är att den behöver vara lätt att förstå, lätt att efterleva och lätt att följa upp. Det är en bra formulerad lagstiftning. Här är risken uppenbar för stora konsekvenser både för juridiska och fysiska personer.
Vad är din syn generellt på hur mycket EU ska kunna påverka svenskt skogsbruk?
− Skogen är och ska förbli en nationell angelägenhet, av den enkla anledningen att med lika lagstiftning för brutalt olika typer av skogar med olika administrativa strukturer, olika kontroll och uppföljning av skog i olika delar av Europa, då kan man inte ha alltför långtgående gemensamma spelregler. Det påverkar så oerhört olika. Sedan har jag förståelse för och tycker det är viktigt att EU arbetar strategiskt och effektivt med en bioekonomistrategi, hur vi ska öka användningen av träprodukter och hur vi håller kol bundet så länge som möjligt. Det är viktigt för klimatomställningen. Men då måste man också förstå att om vi ska klara omställningen kommer vi behöva mer biomassa, inte mindre, och då kan vi inte ha ett regelverk som begränsar skogsbruket mer, säger Peter Kullgren.
Fakta: EU-kommissionens förslag
Om förslaget godkänns kommer stora företag omfattas av EUDR från och med den 30 december 2025. För små företag skjuts införandet fram till den 30 juni 2026.
Källa: EU-kommissionen