Tunga branschledare: Avskogningsförordningen riskerar slå ut företag

Vid årsskiftet börjar EU:s avskogningsförordning att gälla. Ett lovvärt syfte, men lagstiftningen riskerar att slå undan benen på den svenska trä- och skogsindustrin. Det skriver vd:arna för Trä- och Möbelföretagen och Skogsindustrierna i en debattartikel i Dagens industri (24/9).

Viveka Beckeman, vd för Skogsindustrierna, och Erik Haara, vd för Trä- och Möbelföretagen, menar att den svenska regeringen måste trycka på för att skjuta upp implementeringen av avskogningsförordningen. Foto: Fredrik Persson/Skogsindustrierna och TMF.

Syftet med avskogningsförordningen är att förhindra handel med råvaror som bidrar till avskogning och så kallad skogsförstörelse. Avskogningsförordningen kommer att innebära att det blir förbjudet att släppa ut eller tillhandahålla råvarorna nötkreatur, kakao, kaffe, oljepalm, soja, gummi och trä på EU:s inre marknad eller exportera dem från unionen om inte följande krav är uppfyllda: 

• De är avskogningsfria.

• De har producerats i enlighet med relevant lagstiftning i produktionslandet.

• De omfattas av en förklaring (intyg) om tillbörlig aktsamhet.

Lagen innebär att alla aktörer på marknaden, även de som bearbetar eller vidareförädlar berörda råvaror, kommer att ha ansvar för vad som sker tidigare i kedjan. Omfattande krav på spårbarhet är en del som har debatteras flitigt. 

”Jagar mygg med hagelbössa”

Erik Haara, vd för Trä- och Möbelföretagen och Viveka Beckeman, vd för Skogsindustrierna, skriver i Dagens Industri att otydliga mål- och kravbilder från EU har lett till ett vakuum för företagen som nu har en osäker tid framför sig när man plötsligt förväntas spela efter nya regler helt utan vägledning.

De skriver: ”Regelverket omfattar mer än det faktiska problemet med avskogning – här jagar EU helt enkelt mygg med hagelbössa. Enligt Världsnaturfonden är avskogning främst ett problem i tropiska regioner som Latinamerika, Afrika och Sydostasien. Och enligt Sveriges ansvariga myndighet, Skogsstyrelsen, finns det inte några större problem med avskogning inom EU, och särskilt inte i Sverige”. 

Kort om tid

Tiden för implementering kan också bli knapp, skriver Haara och Beckeman. 

”Det spårbarhetssystem för tillsyn som myndigheter ska använda för att genom geolokalisering följa produkter genom värdekedjan väntas vara färdig först i november, en dryg månad innan lagen börjar gälla. Och den svenska utredningen som ska anpassa svensk rätt till avskogningsförordningen ska redovisas först i mitten av februari nästa år, mer än två månader efter att lagen börja gälla.”

Riskerar slå ut företag

Man menar att det finns risk att företag slås ut om de inte snabbt lyckas anpassa sig till ett bristfälligt regelverk som ännu inte är klart, men som ändå börjar gälla vid årsskiftet. Erik Haara och Viveka Beckeman skriver att det enda rimliga är att ge företag mer tid på sig genom att skjuta upp implementeringsdatumet och att se över hur förordningen kan genomföras i praktiken.

Om inte, kan den administrativa bördan för Sveriges skogs- och träindustri bli förödande, skriver de. 

Pär Andersson
Pär Andersson
Tel: 073-925 05 41
E-post: par@skogsaktuellt.se

 

Artikeln publicerades torsdag den 26 september 2024

Nyhetsbrev

Prenumerera på vårt nyhetsbrev
Direkt i din inkorg!

Senaste