Ny rapport: Tjädern anses livskraftig men mer kunskap om förvaltning behövs
Tjädern anses livskraftig både i Sverige och globalt och kan anpassa sig till olika skogstyper. Konkreta förvaltningsmål fattas dock, enligt en ny rapport som presenteras av Naturvårdsverket.
Tjädern har, med några undantag, en stabil eller ökande populationsutveckling i Sverige, enligt rapporten (”Tjäder – En förvaltningsinriktad kunskapssammanställning och analys av inventeringsmetoder”). Äldre skogar med varierad struktur ger goda förutsättningar för tjädern, speciellt som skydd mot rovdjur. Samtidigt konstateras i rapporten att tjädern också kan leka i ungskog.
Kalhyggen och vindkraftverk kan bidra till att tjäderns livsmiljöer försämras genom bland annat minskad tillgång till skyddande vegetation.
− För att uppnå en hållbar förvaltning av vilt måste vi kontinuerligt uppdatera vår kunskap. Den här rapporten fokuserar ovanligt nog inte på klövviltet eller de stora rovdjuren. Den summerar i stället aktuell kunskap om tjäder och gör den tillgänglig inför olika beslut, säger Mona HansErs, chef för viltanalysenheten på Naturvårdsverket, i ett pressmeddelande.
Mer kunskap behövs
Myndigheten konstaterar att det finns en osäkerhet kring tjäderbestånden i olika delar av landet. Många länsstyrelser saknar konkreta förvaltningsmål och efterlyser mer kunskap om vad som påverkar tjädern och önskar mer specifika data om status på populationerna.
I den nya rapporten lyfts ett antal kunskapsluckor, bland annat när det gäller hur olika förvaltningsåtgärder fungerar. Sambanden mellan skogslandskapen och effekterna av födotillgång och lokalklimat undersöks. Rapportförfattarna vill också se ett bättre samarbete mellan forskare, myndigheter och andra intressenter för att uppnå en hållbar förvaltning.
Fakta: Tjäder
Familj: Skogshöns.
Vetenskapligt namn: Tetrao urogallus.
Klassificering: Livskraftig (LC) i Sverige och globalt.
Hot: Skogsbruk, klimatförändringar, infrastrukturutbyggnad.
Utbredning i Sverige: Hela landet förutom Gotland.
Längd (hane): Kan bli över 90 cm från stjärtpennor till näbb.
Normalvikt (hane): 3,5-4,7 kg. (Honor är betydligt mindre.)
Källa: Naturvårdsverket och Svenska Jägareförbundet