”Kan vara köpläge på skogsmark”

Efter första halvåret 2024 rapporterades en kraftig prisnedgång på skogsmark i hela Sverige. Enligt Danske Banks analytiker verkar marknaden dock ha bottnat – det kan vara köpläge. 

Erik Backman, Skogs- & Lantbruksspecialist på Danske Bank Östergötland, menar att det är köpläge för skogsfastigheter, trots orosmoln som inskränkningar i äganderätten. Foto: Pär Andersson & Pressbild. Montage: Pär Andersson

Sedan toppnoteringarna 2022 har skogsmarkspriserna i hela landet dalat betydligt. Som Skogsaktuellt tidigare har rapporterat om har priset på skogsmark hittills i år, jämfört med föregående år, minskat med 20,3 procent i norra Sverige, 10,6 procent i södra Sverige och fem procent i mellersta Sverige. Snittet i landet landar på en prisminskning med 11,1 procent, enligt statistik från Ludvig & CO.

Erik Backman, Skogs- & Lantbruksspecialist på Danske Bank Östergötland, skriver i bankens senaste marknadsrapport att alla indikationer från aktörer på marknaden är samstämmiga: ”Marknaden verkar ha bottnat och priserna är på uppgång igen efter sommaren.”

Enligt Ludvig & CO sjönk skogsmarkspriserna under årets första kvartal och började stiga igen under andra kvartalet i år. Grafik: Ludvig & CO

Unik situation

Han menar att det som verkar ha satt fart på marknaden igen är skattesänkningar från Riksbanken och upprepade virkesprishöjningar. ”Vi är väl medvetna om att fastigheternas rotnetton varierar kraftigt, både mellan fastigheter och över hela landet. Vi kan dock konstatera att det idag går att hitta fastigheter där rotnettot vid slutavverkning trumfar fastighetspriset i kr/m3sk. Den situationen har vi inte upplevt på många år.”

Erik Backman tror att en anledning till att priserna på skogsfastigheter har hållits tillbaka under året kan vara oron hos markägarna att äganderätten och möjligheten att avverka sin skog inskränks allt mer. ”Med det sagt tror vi ändå att det skulle kunna vara köpläge på skogsmark för den kunnige som hittar rätt objekt och har koll på sin förvärvskalkyl”, menar han.

Pär Andersson
Pär Andersson
Tel: 073-925 05 41
E-post: par@skogsaktuellt.se

 

Artikeln publicerades onsdag den 18 september 2024

Nyhetsbrev

Prenumerera på vårt nyhetsbrev
Direkt i din inkorg!

Senaste