Metsä miljardinvesterar i mjukpappersbruk i Mariestad

Metsä Group investerar 4,2 miljarder kronor i mjukpappersbruket i Mariestad. Kapaciteten ska höjas betydligt och miljöprestandan vid bruket förbättras.

Så här ska mjukpappersbruket i Mariestad se ut när investeringen är genomförd. Ägaren Metsä Group räknar med en fördubblad produktionskapacitet. Foto: Metsä

− Syftet med att fördubbla kapaciteten vid bruket är att öka möjligheten att leverera lokalt producerade mjukpapper i Skandinavien. Behovet av transporter av slutprodukter minskar, vilket är viktigt eftersom de är skrymmande och innehåller mycket luft, säger Esa Paavolainen, VP projects, Metsä Tissue.

De två befintliga mjukpappersmaskinerna vid Mariestadsbruket ska kompletteras med ytterligare en pappersmaskin. Kapaciteten kommer att fördubblas till cirka 145 000 ton per år. Den nya mjukpappersmaskinen får en kapacitet på 70 000 ton per år. Tre nya konverteringslinjer för rullade och vikta mjukpapper kommer att komplettera befintlig avsvärtningsanläggning som avsvärtar returpapper. 

Den nya anläggningen omfattar också ett helautomatiskt höglager, som ersätter befintligt lager som i sin tur i stället kommer att användas för mellanlagring av baspappersrullar. 

Ökad färskfiberandel

Bruket i Mariestad är inriktat på tillverkning av mjukpapper. Produkter som tillverkas vid bruket är toalett- och hushållspapper och industri- och systemrullar till varumärkena Serla, Lambi och Katrin.

Här syns den nya pappersmaskinsbyggnaden, bortanför den finns bal- och massalager. Foto: Metsä 

Esa Paavolainen säger i ett pressmeddelande att den nya maskinen kommer att ha lägre energi- och vattenbehov per ton produkt, vilket minskar brukets miljöpåverkan. Bolagets mål är att helt ha tagit bort fossila koldioxidutsläpp till år 2030.

Färsk massa som behövs vid tillverkningen i Mariestad kommer huvudsakligen från Metsäs andra bruk i Skandinavien. Även kontorspappersavfall används som råvara för återvunna mjukpappersprodukter, men i den nya maskinen kommer endast färskfiber att användas. Efter utbyggnaden ska den totala färskfiberandelen öka från 40 till 80 procent.

Ökad produktion

− Den nya maskinen gör det möjligt för oss att optimera fiberanvändningen för att uppfylla specifika kvalitetskrav och minska energiförbrukningen. Det kan till exempel handla om att styra mjukheten hos toalettpapper och absorptionsförmågan hos pappershanddukar, säger Esa Paavolainen. 

Baspappersrullarna som tillverkas väger cirka två ton och tar 15 minuter att tillverka. Rullarna rullas sedan om i konverteringslinjer. En baspappersrulle kan producera 20 000 rullar toalettpapper. 

Dagens tre konverteringslinjer kommer att kompletteras med tre nya. Sist i produktionslinjerna finns förpackningsmaskiner som skapar färdiga konsumentförpackningar. 

Nytt höglager

En ytterligare del i investeringspaketet är ett nytt höglager som kommer att byggas för slutprodukterna från alla produktionslinjer. Byggnaden blir drygt 30 meter hög och kommer täcka en yta på 160 gånger 60 meter. I lagret kommer åtta helautomatiska staplingskranar att hantera pallarna. Förutom underhållsarbete kommer inget manuellt arbete att krävas. 

Det nya höglagret är under konstruktion. Pallställen i lagret kommer att vara cirka 30 meter höga. Foto: Metsä

Förutom de nya linjerna och det nya höglagret görs ett antal förbättringar i hela bruket, även i befintliga delar. Ett exempel är rening av dagvatten. En damm med växter ska rena vattnet, som i nästa steg samlas upp i dammar för fördröjning och provtagning. Eftersom den nya vattenreningsanläggningen blir nästan helt övertäckt kommer, enligt bolaget, lukten från fabriken att minska. 

Mer personal behövs

Bruket i Mariestad, även kallat Katrinefors bruk, sysselsätter idag cirka 350 personer och investeringen innebär att ytterligare ett hundratal kommer att behövas, de flesta av dem produktionspersonal med teknisk kompetens. 

− Byggverksamheten är som mest intensiv nu och fram till årsskiftet. Som mest svarar vi för ungefär 500 personer på plats, säger Peter Lennartsson, vd för Skeppsviken Bygg i Skövde AB, huvudentreprenör för bygget.

− Installationsarbetet kommer att inledas i början av nästa år och planen är att den nya pappersmaskinen ska tas i drift under andra halvåret 2025. Hittills har vi hållit tidsplanen, säger Esa Paavolainen på Metsä Tissue.

Pär Andersson
Pär Andersson
Tel: 073-925 05 41
E-post: par@skogsaktuellt.se

 

Artikeln publicerades tisdag den 17 september 2024

Nyhetsbrev

Prenumerera på vårt nyhetsbrev
Direkt i din inkorg!

Senaste