Torka misstänks minska skogens tillväxt

Under den senaste tioårsperioden syns en plötslig och tydlig minskning i tillväxthastigheten i den svenska skogen. SLU har undersökt orsakerna och misstänker torka och andra klimatrelaterade faktorer.

Främst i södra och sydöstra Sverige syns minskningen i skogens tillväxthastighet, enligt forskargruppen vid SLU. Foto: Pär Andersson

− Nedgången är något högre i södra, och framför allt sydöstra Sverige och gran är mer drabbad än tall. Det här kan få stora konsekvenser, säger SLU-forskaren Sandra Jämtgård i ett pressmeddelande.

Hon har tillsammans med forskarkollegorna Hjalmar Laudon, Torgny Näsholm, Jonas Fridman och Alex Appiah Mensah presenterat sina teorier om trendbrottet och orsakerna bakom i en vetenskaplig artikel i tidskriften Forest Ecology and Management. 

Sandra Jämtgård, forskare vid SLU, tror att torka kan vara en avgörande faktor för att förklara den svenska skogens minskade tillväxt. Foto: Andreas Palmén

Deras resonemang bygger på uppgifter från den årliga Riksskogstaxeringen, som sedan mätningarna startade på 1920-talet har visat hur den svenska skogen stadigt vuxit allt snabbare. Särskilt stor var ökningen mellan 1996 och 2013. 

”Plötslig nedgång”

Sedan 2014 har tillväxten i skogen dock sjunkit brant i Sverige och samma plötsliga nedgång syns också i Norge och Finland, enligt forskarna. 

− Det finns några hypoteser som vi håller på att testa nu. En av dem har att göra med vatten, där brist på vatten i marken, men också en torrare atmosfär kan ha en påverkan. Men det kan finnas andra faktorer, som koldioxidhalten i atmosfären och förändringar i skogsbruket. Det kan också ha med kvävenedfallet från våra industrier och transporter att göra, som var större under 80- och 90-talet, säger Sandra Jämtgård.

Trolig nyckelfaktor

Bristande vattentillgång tror forskargruppen är en nyckelfaktor. 

− När markfuktigheten är mindre påverkas de klyvöppningar på barr och löv som reglerar gasutbytet med omgivningen, så att träden sparar vatten. Men det innebär att de också tar in mindre koldioxid, vilket över längre tidsperioder gör att de växer långsammare. Mer problematiskt är det när atmosfären blir torrare och det uppstår för stor skillnad mellan fuktigheten i luften och marken. Då kan vattenpelaren, som förser trädkronan med vatten, skadas och försvåra vattentransporten, säger Sandra Jämtgård. 

Pär Andersson
Pär Andersson
Tel: 073-925 05 41
E-post: par@skogsaktuellt.se

 

Artikeln publicerades onsdag den 11 september 2024

Nyhetsbrev

Prenumerera på vårt nyhetsbrev
Direkt i din inkorg!

Senaste