Älgstammens nedgång avtar – minskad jakt har gett resultat

Jägare i Sverige lägger allt mindre tid på att jaga älg. Sannolikt beror det i många fall på att jägarna aktivt försöker bromsa eller vända nedgången i älgstammen. Det skriver Naturvårdsverket i en ny rapport.

Den nya rapporten från Naturvårdsverket visar bland annat att älgens reproduktion, mätt som antalet kalvar per hondjur, har minskat stadigt sedan år 2000. Orsaker antas vara till exempel fler stora rovdjur och klimatförändringar. Foto: Mostphotos

Älgstammen uppgick till cirka 250 000 individer vid jaktstart hösten 2023 och nedgången som har pågått i drygt ett decennium verkar nu plana ut. Under senaste älgjakten fälldes ganska precis 50 000 individer. I rapporten konstateras att det fanns fler älgar i Sverige efter årets jakt än efter fjolårets. 

Avskjutningen är nästan halverad jämfört med för tio år sedan. 

− Vi ser att jägarna verkar ha ändrat sitt beteende i takt med att älgstammen minskat, dels genom att tillbringa mindre tid i skogen, dels genom att minska avskjutningen av vuxna älgkor, som är centrala för populationens tillväxt, säger Fredrik Widemo, universitetslektor på SLU och en av författarna till rapporten ”Älgstammens utveckling och älgförvaltningen i siffror”.

Den nationella viltövervakningen inleddes 1939 efter att den första moderna jaktlagstiftningen införts året före. Under andra halvan av 1970-talet ökade avskjutningen av älg kraftigt efter en drastisk ökning av älgstammen. 1982 sköts 174 741 älgar i Sverige, flest hittills under en jaktsäsong. Från 2011 till idag har avskjutningen minskat kraftigt. Grafik: Svenska Jägareförbundet

Jägare avstår älgjakt

Rapportförfattarna menar att det syns ett förändrat jaktbeteende – jägare i Sverige tillbringar allt mindre tid med att jaga älg. Samtidigt minskar både andelen av stammen som skjuts under jaktsäsongen och andelen älgar som skjuts av dem som observeras under de inledande 30 dagarna av jakten. 

Slutsatsen är att jägarna aktivt väljer att inte skjuta lika många av de älgar de ser. Förklaringen antas vara att jägarkåren generellt aktivt försöker bromsa nedgången i älgstammen. 

Osäker skattning

I rapporten lyfts att minskad jakt, oavsett vad man tycker om det, är problematiskt ur ett viltövervakningsperspektiv, eftersom observationstimmarna blir färre. Man menar att det finns en risk att de viktiga skattningarna av tätheten av älgstammen huvudsakligen kommer att baseras på data från relativt älgtäta områden, om jägarna avstår från att jaga i områden där det är glest med älg. 

− Det är viktigt att vi fortsätter att följa utvecklingen av älgstammen och anpassar våra metoder för datainsamling och inventering. Ny teknik som viltkameror och drönare kan komma att spela en viktig roll i framtiden, men traditionella metoder som observationer och spillningsinventeringar kommer fortfarande vara centrala inom överskådlig tid, säger Urban Johansson, vilthandläggare på Naturvårdsverket. 

Fakta: Årets älgjakt

· Älgjakten börjar den 1 september i Norrbottens, Västerbottens, Västernorrlands, Jämtlands och delar av Värmlands, Dalarnas, Gävleborgs län.
· I resten av landet börjar älgjakten den 8 oktober. 

· Älgjakt får som längst pågå till den 31 januari.

· Du får jaga älg från och med en timme före solens uppgång till och med en timme efter solens nedgång. 

· Under timmen efter solens nedgång får jakten endast bedrivas som smyg- eller vaktjakt.

Källa: Svenska Jägareförbundet

Läs mer: Jägare riktar hård kritik mot nya förslag.

Pär Andersson
Pär Andersson
Tel: 073-925 05 41
E-post: par@skogsaktuellt.se

 

Artikeln publicerades måndag den 09 september 2024

Nyhetsbrev

Prenumerera på vårt nyhetsbrev
Direkt i din inkorg!

Senaste