Logscom vill expandera söderut

Åseleföretaget Logscom, som utvecklar och säljer teknik för virkesmärkning och spårbarhet, presenterar under sommar och höst flera tekniknyheter. Målet är att växa, främst på marknaden i södra Sverige. 

 

Logscom utvecklar lösningar för att märka och spåra virke, från skog till industri. Bolaget finns i Åsele i Västerbotten och under 2024 satsar man på att komma in på marknaden även i södra Sverige. Foto: Pär Andersson


Tekniken bakom virkesmärkningen bygger på två lösningar, en för skördare (Logscom HTP) och en för skotare (Logscom GTP). Skotarmetoden är den klart största för bolaget och går ut på att skotarföraren märker virket vid lastning eller lossning. I en balk som monteras på grinden på skotaren sitter ett skrivarhuvud. När föraren, från sin plats i hytten, aktiverar märkaren med en pedal åker skrivaren upp med hjälp av hydraulik och märker stocken. 

− Det tar max en halv sekund, sedan åker märkaren ner i skyddat läge igen, säger Henrik Sparrfeldt, produktionstekniker på Logscom.

Drygt 100 märksystem från Logscom är i dagsläget igång runt om i norra Sverige och i Norge, berättar Henrik Sparrfeldt, produktionstekniker. 

Ökar säkerheten

Syftet med det automatiska virkesmärkningssystemet är både att effektivisera arbetet och att göra det säkrare.

− Arbetsmiljömässigt är det en väldigt stor vinst. Föraren slipper vara ute och klättra i vältor när det kan vara både snöigt och mörkt. Det momentet är helt eliminerat med vårt system, säger Henrik Sparrfeldt.

I somras presenterade Logscom en ny mjukvara där en av de större nyheterna är förinställda tilläggsmärkningar, till exempel för sortimentsnummer. Målet är att tekniken ska ersätta traditionella vältlappar.

− Skotarföraren kan bara genom att trycka på en knapp till exempel ändra märkning på ett sortiment, säger Henrik Sparrfeldt.

Bättre spårbarhet

Logscom lanserar även ny teknik som ska underlätta att hitta det tidigast avverkade virket i vältan. 

− Det kommer att bli möjligt att kombinera skördarens data med skotarens data och på så vis kunna spåra var varje enskild stock kommer ifrån och var trädet har växt. Syftet är att eliminera blånad i virket så att virket som kommer till sågverken alltid är färskt, säger Henrik Sparrfeldt.

MetricBoostappen, som enligt planen lanseras i höst, kommer att göra det möjligt att i efterhand kontrollera, verifiera och säkerställa att skördarens mätning är korrekt. Med hjälp av appen blir det, enligt Logscom, möjligt att var som helst göra en kontrollmätning av den märkta stocken. 

Pär Andersson
Pär Andersson
Tel: 073-925 05 41
E-post: par@skogsaktuellt.se

 

Artikeln publicerades fredag den 30 augusti 2024

Nyhetsbrev

Prenumerera på vårt nyhetsbrev
Direkt i din inkorg!

Senaste