Höga virkespriser ger historisk möjlighet

Jord- och skogsbrukets råvarupriser svänger på ett vis vi inte alls är vana vid. Sågverken skriker att virkespriserna är ohållbara, konsumenter och politiker letar syndabockar för stigande livsmedelspriser. Men är virkespriserna höga och är de tillfälliga? Tar vi vara på den möjlighet de ger?

 

Mycket talar för att vi ser en ny verklighet. Med minskat utbud från Kanada och kraftigt minskat virkesflöde från Ryssland till väst uppstår ett rejält utbudshål, som inte ens en dålig byggkonjunktur kan kompensera för. Skogsstyrelsens statistik visar på historiskt låga förråd av rundvirke vid och på väg till skogsindustrin.

Taigan, den boreala skogen, spänner över en stor del av norra halvklotet. En stor del utgörs av Alaska och Kanada, men den största delen av Taigan finner vi i Ryssland. Ryssland hade knappt börjat utnyttja sin potential för skogsbruk, men i stället för utbudshot ser vi nu ett utbudshål. Utan fred mellan Ryssland och Ukraina blir det inget ökat virkesflöde från Ryssland till EU.

Det går att ifrågasätta om virkespriserna alls är höga. Kanske är det bara decenniers uteblivna prisökningar som nu slagit igenom även i Sverige.

Avverkningarna har minskat i Sverige, EU:s politik talar emot effektivt skogsbruk och den svenska regeringen förefaller knappt ha kontroll på sina egna partiers respekt för ägande- och brukanderätt. Det nationella ut­­budet av virke ser inte ut att öka nämnvärt.

Kraftiga pris- och utbudssvängningar är svåra att hantera. Det finns vinnare och det finns de som kommer rejält i kläm. För skogsägarna är det en ny verklighet med bättre möjligheter att förhandla med virkesköpare och bättre ekonomi i skogsskötselåtgärder.

Den nya verkligheten kan vara en historisk möjlighet för Sveriges skogsbruk. Med utmärkta av naturen givna förutsättningar för skogsbruk kan det redan enorma exportvärdet av skogsprodukter öka än mer. Att det ökade värdet når ända ner till skogsägaren är en ny verklighet som kan vitalisera svenska skogsbygder.

Denna historiska möjlighet får inte förkastas i ivern att visa sig god inför politikerkollegor i EU. Sveriges och svenskt skogsbruks förutsättningar för skogsbruk har få likheter med förutsättningarna i Kontinentaleuropa. Det är ett historiskt misstag att låta regler som kan tyckas rimliga i ett tätbefolkat, skogsfattigt land blint begränsa svenska skogsägares brukande- och äganderätt.

Stefan Ljungdahl

Artikeln publicerades tisdag den 27 augusti 2024

Nyhetsbrev

Prenumerera på vårt nyhetsbrev
Direkt i din inkorg!

Senaste