Forskningsstudie: ”Skogen är fortfarande en viktig kolsänka”

Under de senaste 30 åren har skogen fortsatt att vara den största kolsänkan bland världens landekosystem, men med stora regionala skillnader. Det konstaterar ett internationellt forskarlag i tidskriften Nature.

En forskningsstudie som publicerats i tidskriften Nature konstaterar att skogarna globalt fortsätter att vara en viktig kolsänka. Dock märks relativt stora regionala skillnader. Foto: Mostphotos

Den globala studien bygger på inventeringsdata från bland annat SLU Riksskogstaxeringen. Även satellitdata har använts, för att kunna göra uppskattningar av skog i boreal, tempererad och tropisk skog. 

Bakom studien står ett internationellt forskarlag som letts från USA:s jordbruksdepartement. Syftet är att beskriva förändringar dels i sänkan, skogens kolupptag, och dels i förrådet, mängden kol som är lagrad i skogen. 

Slutsatsen är att skogarna globalt förblev en viktig kolsänka under den senaste 30-årsperioden. Skogarnas nettoupptag av koldioxid motsvarade ungefär hälften av utsläppen av koldioxid från fossilt kol. 

Regionala skillnader

I tropikerna minskade både kolsänkan och kolförråden på grund av avverkning i Afrika, Sydamerika och Sydostasien. I de nya skogar som blev ett resultat av avverkningarna var förråden lägre medan sänkan var starkare. 

I tempererade skogar syntes ökningar av både förråd och sänka, med små negativa trender i både Europas äldre skogar och i Nordamerika på grund av torra år. I Kina, där man genomfört ett omfattande nationellt trädplanteringsprogram, märks positiva trender, enligt studien.

Ökat kolförråd i Sverige

I Nordeuropas boreala skogar, dit en stor del av Sveriges skogar kan räknas, ökade både kolförråd och kolsänka. En mindre avmattning av sänkans styrka syntes enligt studien i Sverige och Finland under de senaste åren. 

Sex procent av den totala kolsänkan utgörs av kol som är lagrat i produkter från skogarna och denna andel ökar stadigt enligt studien. 

Pär Andersson
Pär Andersson
Tel: 073-925 05 41
E-post: par@skogsaktuellt.se

 

Artikeln publicerades lördag den 10 augusti 2024

Nyhetsbrev

Prenumerera på vårt nyhetsbrev
Direkt i din inkorg!

Senaste