Initiativ från LRF: 13 000 underskrifter för en kraftigt minskad vildsvinsstam
LRF har samlat in 13 000 namnunderskrifter från personer som vill reducera vildsvinsstammen med 90 procent. Namnlistan är skickad till landsbygdsministern och nu vill LRF se politisk handling.
Tre faktorer för att uppskatta antalet vildsvin i Sverige är avskjutningsstatistik, inlämnade trikinprover och viltolycksstatistik. Jämför man perioden januari till och med maj 2024 med samma period 2023 syns en ökning av antalet trafikolyckor med vildsvin med hela 65 procent.
2 628 viltolyckor med vildsvin rapporterades in från januari till och med maj. Det är den högsta siffran som någonsin rapporterats för årets fem första månader, enligt Naturvårdsverket.
Vad ökningen beror på är inte säkerställt, men att 2023 var ett bra ollonår kan vara en anledning. En tidigare vikande vildsvinsstam vilket har lett till minskad intensitet i jakten, kan vara en annan.
”Mycket allvarligt”
LRF menar att Naturvårdsverkets uppgifter om den kraftiga ökningen av trafikolyckor med vildsvin är indikationer på en växande vildsvinsstam ”…och är mycket allvarligt”. En namninsamling med 13 000 underskrifter från personer som vill minska vildsvinsstammen med 90 procent hoppas LRF kan påverka politiken och leda till konkreta förändringar i jaktlagstiftningen.
”Vi vet att vi både har markägare och allmänheten med oss i den här frågan”, skriver LRF:s ordförande Palle Borgström i ett blogginlägg på LRF.se.
Han skriver vidare: ”Det handlar inte bara om ekonomisk påverkan i såväl lantbruket som i tätorter med bland annat uppbökade trädgårdar och grönområden. Frågan är större än så. Det handlar om vår beredskapsförmåga när det kommer till livsmedel och i värsta fall allvarliga personskador i trafiken”.
De 13 000 underskrifterna har skickats till landsbygdsminister Peter Kullgren, och LRF hoppas nu på en fortsatt dialog men framför allt politisk handling för att minska vildsvinsstammen i Sverige.
Fakta: LRF:s förslag
Ny jaktlagutredning
Utformningen av jaktlagstiftningen vi har idag är baserad på de förutsättningar som rådde när 1987 års jaktlag antogs. Då fanns det några hundratals vildsvin – nu finns det minst 300 000.
Förenkla skyddsjakten
Även om skyddsjakt är tillåten året runt för att skydda gröda, så får den bara ske på det fält som skadas. Skyddsjakt måste bli tillåten inom hela den fastighet som är drabbad av skada.
Klassificera vildsvin som en allvarligt skadegörande art
I slutet av 1980-talet togs beslutet att låta vildsvin förekomma i vilda populationer och sedan dess har populationen i det närmaste exploderat. Beslutet att klassa vildsvin som naturligt förekommande i landet var kontroversiellt och mottogs av kritik inom ett stort antal remissinstanser. Idag anses vildsvinet vara ett av de vilda djur som orsakar störst samhällsproblem.
Reglera utfodring av vilt
Den svenska vildsvinsstammens storlek ska anpassas efter den naturgivna fodertillgången. Utfodringen bör regleras. All utfodring som leder till skadegörande viltstammar är förkastlig.