SVA släpper film om vildsvinskött och trikiner

Regeringen vill öka mängden vildsvinskött som konsumeras. SVA är centrala i arbetet för att uppnå detta och har nu släppt en informationsfilm om livsmedelssäkerhet riktad mot vildsvinsjägare. 

Informationsfilmen kan ses på SVA:s hemsida under rubriken ”Vilda djur” och klicka dig sedan vidare till ”Vildsvin”. Foto: Joen Bergenrud Film

I regeringsuppdraget Vildsvinspaketet samarbetar Statens veterinärmedicinska anstalt (SVA) med tre myndigheter för att öka mängden vildsvinskött som konsumeras. Idag får jägare inte sälja vildsvinskött till konsument, men SVA skriver i ett pressmeddelande att det sannolikt kommer att bli tillåtet. 

Eva Osterman Lind, parasitolog på SVA, uppmanar alla jägare att testa sitt vildsvinskött för trikiner. Foto: SVA

För att öka konsumtionen av vildsvinskött pågår ett arbete med att förändra regelverket så att jägare får sälja sitt byte till konsumenter.

Den nya filmen ”Säkert kött”, knappt sju minuter lång, handlar om livsmedelssäkerhet och visar en jägare som tar hand om sin fångst och skickar in trikinprov. Syftet är att öka förståelsen och kunskapen om hygien och vikten av att testa för trikiner. 

Viktigt att testa

− I Sverige är förekomsten av trikiner mycket låg, av 93 000 tester i landet under 2023 var bara tre positiva. Varje positivt vildsvin kan potentiellt utgöra en smittkälla för ett antal människor. Det händer tack och lov ytterst sällan, senast någon drabbades av trikiner från svenska vildsvin var för över 20 år sedan. Risken finns ändå och för att konsumenter ska känna sig trygga och vilja äta vildsvinskött är det viktigt att varje vildsvin som ska bli mat testas. Konsumenter ska vara trygga att köpa, äta och bjuda på vildsvinskött. Genom att testa bidrar jägare till Sveriges livsmedelssäkerhet, säger Eva Osterman Lind, parasitolog på SVA. 

Fakta: Vildsvinspaketet

Ett uppdrag från regeringen till Livsmedelsverket, Jordbruksverket, Länsstyrelsen i Kronoberg och SVA att både göra det lättare för konsumenter att få tag på vildsvinskött och för jägare och producenter att sälja köttet. Uppdraget bidrar till livsmedelsstrategins övergripande mål om en ökad livsmedelsproduktion som är hållbar och konkurrenskraftig.

Källa: SVA

Se filmen här: Säkert kött - en film om vildsvinsjakt och faran med trikiner

Pär Andersson
Pär Andersson
Tel: 073-925 05 41
E-post: par@skogsaktuellt.se

 

Artikeln publicerades torsdag den 25 juli 2024

Nyhetsbrev

Prenumerera på vårt nyhetsbrev
Direkt i din inkorg!

Senaste