Ny forskning: Markberedning verkar gynna björkplantor

I ett forskningsprojekt vid SLU undersöks hur den tidiga fasen i björkplantors liv kan underlättas. Markberedning är en åtgärd som verkar vara en avgörande faktor.

SLU-doktoranden Kinga Stolarek presenterade sitt forskningsprojekt om björkplantor vid skogskonferensen IUFRO i Stockholm i juni. Foto: Dusan Sadikovic

Forskningsprojektet ”Plantproduktion och föryngring av björk”, som Trees for Me:s doktorand Kinga Stolarek arbetar med, undersöker vilka faktorer som bidrar till en framgångsrik produktion och etablering av björk och hur olika skötselmetoder kan öka tillväxt och överlevnad av förädlade plantor. Försöken i projektet är unika på grund av antalet behandlingar och att täckrotsplantor används i stor skala.

Eftersom försöken etablerades så sent som 2023 är det för tidigt att dra några tydliga vetenskapliga slutsatser, men preliminära observationer visar att markberedning verkar vara en avgörande faktor vid plantering i sydligare områden. 

Större plantor tåligare

− Just nu ser vi en tendens till att inversmetoden verkar vara den mest lämpliga markberedningen för att björkplantorna ska överleva. Det kan också finnas ett visst samband mellan markberedningen och plantornas storlek under vårplantering, där plantor som planteras från behållare med en större volym (105 cm3) kan överleva oftare än de som planteras från mindre (75 cm3) på ytor utan markberedning. Men vi behöver observationer från fler säsonger för att kunna bekräfta detta, säger Kinga Stolarek i en nyhet från SLU.

Forskningsprojektet undersöker bland annat hur björkplantors överlevnad och tillväxt påverkas av markberedning, skadeinsekter och lagring. Foto: Björn Schubert

Kinga Stolarek konstaterar att plantöverlevnaden var betydligt högre i norra Sverige än längre söderut. Torka och skadegörande insekter, exempelvis snytbagge och ögonviveln Strophosoma capitatum, var de främsta orsakerna till skador på plantorna i de södra försöksparkerna under växtsäsongen 2023. 

Fryslagring ska undersökas

Gödsling med argininfosfat under vårplanteringen kan öka plantornas tillväxt på platser som markberetts med inversmetoden.

− Gödsling kan påverka plantornas höjdtillväxt positivt, främst i de nordliga områdena, vilket är fullt förväntat på grund av utarmningen av kväve i jordarna i norra Sverige, säger Kinga Stolarek.

Forskningsprojektet fortsätter nu med att Kinga Stolarek och hennes kollegor ska försöka identifiera potentiella växtpatogener som kan hämma grobarheten och orsaka sjukdomar hos björkplantorna. 

De ska också undersöka till exempel hur länge björkplantor kan frysas och vilken tid som är mest optimal för nedfrysning av plantorna. 

Pär Andersson
Pär Andersson
Tel: 073-925 05 41
E-post: par@skogsaktuellt.se

 

Artikeln publicerades fredag den 26 juli 2024

Nyhetsbrev

Prenumerera på vårt nyhetsbrev
Direkt i din inkorg!

Senaste