Ny rapport: Skogsindustrins elbehov kommer öka kraftigt
Skogsindustrins elbehov för den kommande tioårsperioden väntas öka från 17,9 till 24,3 TWh per år. Det visar en kartläggning av SKGS, industrins samarbete i energifrågor.
Omställningen till ett fossilfritt samhälle gör att elbehovet för svensk industri kommer att öka markant i framtiden. Inom skogsindustrin är ett av de områden med störst energiförbrukning så kallad bio-CCS, det vill säga infångning och lagring av biogen koldioxid från massaindustrin. Det som gör massaindustrin intressant för CCS är bland annat stora punktutsläpp, egen elproduktion och djuphamnar som är lämpliga för utskeppning av flytande koldioxid.
Den infångade koldioxiden kan, enligt branschorganisationen Skogsindustrierna, användas som råvara för framställning av drivmedel. Den processen är mycket elintensiv och om tekniken blir lönsam kommer skogsindustrins elbehov öka väsentligt.
− El till en konkurrenskraftig kostnad är viktig i hela landet, både för befintlig och tillkommande industri. Ju större satsningar som görs på ny fossilfri elproduktion, desto bättre är förutsättningarna att klara framtida behov. Men det kräver en kontinuerlig utbyggnad, säger Viveka Beckeman, vd för Skogsindustrierna, i ett pressmeddelande.
Fakta: Rapport – Industrins elbehov till 2035
· Industrins elbehov ökar med 88 TWh till 2035. Ökningen finns i alla fyra industriområden.
· Jämfört med tidigare prognoser senareläggs det ökade behovet, inte på grund av minskad ambitionsnivå hos företagen utan på grund av kapacitetsbrist i både elnät och elproduktion. Det tidigare prognosticerade ökade elbehovet om 70 TWh tvingas nu flyttas fram från 2030 till 2032.
· För att klara industrins ökade elbehov krävs en årlig utbyggnadstakt om fem TWh fram till år 2035 för att bibehålla elöverskott i Sverige. Ett elöverskott är nödvändigt för att säkra konkurrenskraftiga priser.
Källa: Skogsindustrierna
Fakta: SKGS
SKGS arbetar med den svenska industrins energifrågor och är ett samarbete mellan branschorganisationerna Skogsindustrierna, IKEM – Innovations- och kemiindustrierna i Sverige, SveMin och Jernkontoret.