Nytt positioneringssystem från Ponsse

För att möta framtidens krav på mer data från gallring och slutavverkning lanserar Ponsse High-Precision Positioning. Lösningen sparar mer information i produktionsfilen och effektiviserar flera arbetsmoment.  

Ponsses nya lösning High-Precision Positioning samarbetar med befintliga system som kranspetsstyrningen Active Crane för att skapa så stor tillförlitlighet och exakthet som möjligt. Foto: Pär Andersson

− Kraven från skogsbolagen ökar på att varje träd ska dokumenteras och bli koordinatsatt, så att man efter en gallring eller slutavverkning vet var varje enskilt träd kommer ifrån. Det handlar om spårbarhet, men också en mer exakt uppföljning – vad har man tagit ut var. Vår nya lösning skapar också en rapport för skogsägaren som får mer detaljerade uppgifter om till exempel hur mycket som är taget ur skogen, säger Carl-Henrik Hammar, vd för Ponsse AB.

Carl-Henrik Hammar, vd för Ponsse AB, säger att han upplever att många skogsbolag i Sverige är duktiga på att driva på utvecklingen för digitalisering i skogsbruket. – Är man som skogsmaskintillverkare inte med från början är det lätt att hamna på efterkälken, säger han. Foto: Pär Andersson

High-Precision Positioning är en lösning som gör att entreprenören hela tiden känner till den exakta positionen för maskinen och skördaraggregatet. Med hjälp av GPS-positionering kan varje enskilt träd registreras och dokumenteras. Beståndsgränser behöver inte märkas ut manuellt med band, utan ritas in digitalt i systemet. 

− Jag vet att flera skogsbolag redan är på väg åt det här hållet. Det finns även efterfrågan från Finland, Tyskland och flera andra länder, säger Carl-Henrik Hammar.

Krav på ökad spårbarhet

Ponsse menar att produktiviteten i avverkningen kommer att öka med High-Precision Positioning, eftersom skördaraggregatets exakta position visas i en kartvy på skärmen i hytten. Lösningen visar var föraren ska avverka och vilka områden som ska undvikas. Platsen för varje enskilt träd sparas i produktionsfilen och de körbanor som skördaren skapar blir synliga för skotarföraren. 

− Jag tror att detta är standard på alla gallringsskördare om tre, fyra år. För slutavverkningsskördare kommer det i framtiden bli krav på spårbarhet från industri till enskild stubbe – till och med vilken stock som virket kommer ifrån. Allt är möjligt när informationen finns lagrad, säger Carl-Henrik Hammar.

High-Precision Positioning finns i dagsläget tillgängligt i Sverige, Finland och Tyskland för alla Ponsse-skördare försedda med Active Crane, även för eftermontering. När lösningen lanseras på övriga marknader är ännu inte bestämt.

Pär Andersson
Pär Andersson
Tel: 073-925 05 41
E-post: par@skogsaktuellt.se

 

Artikeln publicerades torsdag den 11 juli 2024

Nyhetsbrev

Prenumerera på vårt nyhetsbrev
Direkt i din inkorg!

Senaste