Ökande intresse för brandsläckning med skotare

Under årets Ponsse Show väckte brandsläckningsutrustningen som monteras på skotare stor uppmärksamhet.

− Pumpen fyller tanken på bara några minuter, vilket gör att föraren kan backa ner mot en sjö eller till en tankbil, fylla tanken snabbt och sedan fortsätta släckningsarbetet, säger Carl-Henrik Hammar, vd för Ponsse AB. Foto: Pär Andersson

Intresset har ökat i takt med att skogsbränderna har blivit fler och större, konstaterar Carl-Henrik Hammar, vd för Ponsse AB.

− Flera entreprenörer har varit intresserade av att köpa för att ha i beredskap, men för att kunna ta kostnaden behövs någon sorts avtal med räddningstjänst eller myndigheter för att få ekonomisk kompensation och det har tyvärr ingen ännu lyckats få fram, säger han.

Ännu har ingen brandsläckningsutrustning sålts i Sverige, men enligt vd:n har den blivit populär i flera andra länder och det har sålts ett antal i till exempel Sydamerika.

Utrustningen lanserades i slutet av 2020 och passar till Ponsses större skotare, från 14-tonsskotaren Buffalo och uppåt i storleksklasserna. Den tomma tanken lyfts på plats på skotarens lastutrymme med kranen. Det minsta kravet på kran är Ponsse K90+. Utrustningen drivs av skotarens hydraulik, vattentanken rymmer tio kubikmeter, kanonen har en räckvidd på 47 meter och en svängradie på 360 grader. 

En trådlös fjärrkontroll kan användas för att ställa in vattenstrålens riktning vertikalt och horisontellt och styra strålmönstret. 

Läs mer här: Ponsse utrustad för skogsbränder.

Pär Andersson
Pär Andersson
Tel: 073-925 05 41
E-post: par@skogsaktuellt.se

 

Artikeln publicerades tisdag den 09 juli 2024

Nyhetsbrev

Prenumerera på vårt nyhetsbrev
Direkt i din inkorg!

Senaste