Södras planteringsmaskin vinner internationellt designpris

Den autonoma planteringsmaskinen BraSatt, som utvecklas av bland andra Södra och innovationsbyrån Boid, har vunnit priset ”Best-of-the-Best” för sin design i tävlingen Red Dot Awards.

Konceptet går ut på att med avancerad AI-teknik skapa en maskin som jobbar sida vid sida med operatören i skogen. Utvecklarnas mål med designen är att den ska spegla maskinens avancerade teknik. Foto: Joel Dittmer

Red Dot Awards är en av världens mest kända designtävlingar och den autonoma planteringsmaskinen från Södra och Boid har vunnit priset ”Best-of-the Best” för sin design i kategorin ”Autonomous”. Några av de övriga vinnarna 2024 är Apple, IBM, Ferrari, Bose, Chronograph och Volvo. 

Red Dot Awards är en av världens mest kända designtävlingar. Foto: Södra/Red Dot Awards

Projektet BraSatt inleddes 2020 och går ut på att utveckla en ny metod för autonom markberedning och plantering av skogsplantor för att säkerställa plantöverlevnaden. Att plantor dör i ung ålder är idag ett problem för alla skogsbolag. Södra har själva en plantöverlevnad på mellan 70 och 75 procent. Var fjärde planta blir inte äldre än tre år. 

− Vi har utvecklat en ny teknik som både markbereder och planterar vilket är unikt. Genom konstruktiv dialog och ett öppet sinne tillsammans med ett gäng experter har vi på kort tid lyckats gå från konceptidéer till att visa en prototyp i fält. Med vår satsning tar föryngringstekniken ett rejält kliv framåt. Nu i nästa steg vill vi hitta fler samarbetspartners för att ta arbetet vidare, säger Anna Wallner, projektledare för BraSatt på Södra i ett pressmeddelande.

Läs mer här: Södra utvecklar en ny planteringsmaskin.

Pär Andersson
Pär Andersson
Tel: 073-925 05 41
E-post: par@skogsaktuellt.se

 

Artikeln publicerades måndag den 08 juli 2024

Nyhetsbrev

Prenumerera på vårt nyhetsbrev
Direkt i din inkorg!

Senaste