Optimism på marknaden för skogsfastigheter

Att räntekurvan vänt nedåt innebär att intresset för skogsfastigheter ökar. Det skriver Ludvig & Co som menar att en investering i skog alltid är en klok strategi.

Marknaden för jord- och skogsfastigheter visar tecken på att återhämta sig enligt Ludvig & Co, bland annat tack vare att räntan med största sannolikhet fortsätter att sjunka under året. Foto: Mostphotos

Riksbankens senaste besked om att låta styrräntan vara oförändrad, tillsammans med sänkningen den 8 maj från 4,0 till 3,75 procent, signalerar en långsam normalistering av ränteläget, menar Mikael Sillerström, fastighetsmäklare på Ludvig & Co Fastighetsförmedling.

− En lägre ränta minskar kostnaderna för låntagare och kan öka intresset för att köpa fastigheter. Kommer det senare under året ytterligare två räntesänkningar kan det skapa ytterligare positiv effekt, säger han i ett pressmeddelande.

Mikael Sillerström, fastighetsmäklare på Ludvig & Co, menar att en investering i skogsfastigheter är en klok strategi, även i osäkra tider. Foto: Ludvig & Co.

Under 2022 och 2023 minskade priserna på jord- och skogsfastigheter i södra Sverige med nästan sju procent, enligt Ludvig & Co. Nedgångarna i mellersta och norra Sverige var 3,6 respektive 4,2 procent. Nu ser bolaget en ljusning på marknaden – fler fastigheter finns till salu och fler förmedlingar leder till avslut.

Efterfrågan ökar

Priserna på skogsmark sjönk med cirka fem procent i hela landet under 2023. De senaste fem åren syns däremot en prisuppgång på skogsmark med knappt 30 procent. 

− Investeringar i skogsmark förblir attraktiva på grund av den stabila efterfrågan på skogsprodukter som pappersmassa och sågade trävaror. Även med nya EU-regler som kan påverka skogsindustrin, förväntas efterfrågan på skogsråvara fortsätta öka, säger Annika Granqvist, fastighetsmäklare på Ludvig & Co.

− Att investera i skogs- och jordbruksfastigheter är en klok strategi, inte bara för dess ekonomiska potential utan också för dess stabilitet i osäkra tider. Skog är en resurs som växer oavsett konjunktur, och med en ökad efterfrågan på hållbara produkter kan detta erbjuda både trygghet och tillväxt, säger Mikael Sillerström.

Pär Andersson
Pär Andersson
Tel: 073-925 05 41
E-post: par@skogsaktuellt.se

 

Artikeln publicerades tisdag den 02 juli 2024

Nyhetsbrev

Prenumerera på vårt nyhetsbrev
Direkt i din inkorg!

Senaste