Optimism på marknaden för skogsfastigheter
Att räntekurvan vänt nedåt innebär att intresset för skogsfastigheter ökar. Det skriver Ludvig & Co som menar att en investering i skog alltid är en klok strategi.
Riksbankens senaste besked om att låta styrräntan vara oförändrad, tillsammans med sänkningen den 8 maj från 4,0 till 3,75 procent, signalerar en långsam normalistering av ränteläget, menar Mikael Sillerström, fastighetsmäklare på Ludvig & Co Fastighetsförmedling.
− En lägre ränta minskar kostnaderna för låntagare och kan öka intresset för att köpa fastigheter. Kommer det senare under året ytterligare två räntesänkningar kan det skapa ytterligare positiv effekt, säger han i ett pressmeddelande.
Under 2022 och 2023 minskade priserna på jord- och skogsfastigheter i södra Sverige med nästan sju procent, enligt Ludvig & Co. Nedgångarna i mellersta och norra Sverige var 3,6 respektive 4,2 procent. Nu ser bolaget en ljusning på marknaden – fler fastigheter finns till salu och fler förmedlingar leder till avslut.
Efterfrågan ökar
Priserna på skogsmark sjönk med cirka fem procent i hela landet under 2023. De senaste fem åren syns däremot en prisuppgång på skogsmark med knappt 30 procent.
− Investeringar i skogsmark förblir attraktiva på grund av den stabila efterfrågan på skogsprodukter som pappersmassa och sågade trävaror. Även med nya EU-regler som kan påverka skogsindustrin, förväntas efterfrågan på skogsråvara fortsätta öka, säger Annika Granqvist, fastighetsmäklare på Ludvig & Co.
− Att investera i skogs- och jordbruksfastigheter är en klok strategi, inte bara för dess ekonomiska potential utan också för dess stabilitet i osäkra tider. Skog är en resurs som växer oavsett konjunktur, och med en ökad efterfrågan på hållbara produkter kan detta erbjuda både trygghet och tillväxt, säger Mikael Sillerström.