Nytt kranvågsystem från Ponsse

Under Ponsse Show 2024 presenterade skogsmaskintillverkaren Ponsse Scale, ett kranvågsystem som ger skotarföraren bättre kontroll över lastdata i realtid och därmed bland annat gör det lättare att undvika överlass.

Kranvågsystemet Ponsse Scale kommer finnas som tillval på alla bolagets skotare från november 2024. Här får besökare under årets Ponsse Show i Surahammar testa systemet på en Mammoth med 25 tons lastkapacitet. Foto: Pär Andersson
Carl-Henrik Hammar, vd för Ponsse AB, har sett en efterfrågan från framför allt de stora skogsbolagen på ett nytt kranvågsystem för skotare. Foto: Pär Andersson

Det nya kranvågsystemet är helt trådlöst, vilket Ponsse själva framhåller som en av de främsta egenskaperna. Våglänken vid kranspetsen kommunicerar med Ponsses informationssystem Opti via bluetooth. På displayen visas vikter i gripen och på lastredet i realtid. 

− Framför allt när vi pratar 20- och 25-tonsskotare så behöver föraren en våg som gör att man enkelt kan sätta en gräns för hur mycket man lastar. Skogen är så olika från norr till söder i landet, medellängder är olika, skogen i sig ser olika ut i olika områden – till och med i samma avverkningsområde kan det skilja sig åt hur tung skogen är. Detta är ett perfekt verktyg för att säkerställa att man inte kör med överlass och det är bra både för att undvika körskador på mark och för att öka livslängden på maskinen, säger Carl-Henrik Hammar, vd för Ponsse AB.

Mindre risk för överlass

Efterfrågan från framför allt de stora skogsbolagen finns, menar vd:n, och kraven på att produktionsdata från avverkningar ska bli allt mer detaljerad ökar hela tiden. 

Två nöjda testförare är Lennie Eriksson och Robin Persson, maskinförare på Anderssons Skog i Torsby. – Jag är helt imponerad! Jag hade gärna fått Scale-systemet i tidig julklapp. Du ser direkt vilken vikt du har i gripen, säger Robin, som till vardags kör just en Ponsse Mammoth. − Du får också fram både kubik och kilo och kan rapportera in på ett säkrare sätt. Även om man samlastar till exempel lövmassaved i botten och sedan timmer på det, så får du fram exakta mått på de olika sortimenten. Det är ett väldigt intressant system, konstaterar Lennie, som hemma i Värmland sitter vid spakarna i en Elephant King Active Frame. Foto: Pär Andersson

− Vågsystemet är bra även för entreprenörer med en hel flotta maskiner och flera anställda förare. För dem är det nyttigt att veta om en specifik maskin ligger konstant med överlass, vilket kan leda till att den slits ut i förtid. Det är inte lika känsligt som i virkesåkarbranschen, men jag tycker att man kan tänka lite likadant. En maskin som är byggd för 20 tons lastvikt slits ganska hårt om du kör med 22-23 ton över stubbar och stenar, säger Carl-Henrik Hammar. 

Den 14-15 juni arrangerades Ponsse Show vid bolagets anläggning i Surahammar. Det var den andra upplagan av eventet, som i år uppmärksammade 30-årsjubiléet för den svenska delen av bolaget, Ponsse AB. Foto: Pär Andersson

Ponsse Scale kommer finnas som tillval på Ponsses alla skotare från november 2024. Det finns även möjlighet att eftermontera systemet på befintliga skotare, tillverkade från 2021 och framåt. 

Pär Andersson
Pär Andersson
Tel: 073-925 05 41
E-post: par@skogsaktuellt.se

 

Artikeln publicerades torsdag den 27 juni 2024

Nyhetsbrev

Prenumerera på vårt nyhetsbrev
Direkt i din inkorg!

Senaste