Här testas en fjärrstyrd skotare – föraren är nio mil från hygget

För första gången har en skogsmaskin i ett område med begränsad uppkoppling kunnat fjärrstyras med hjälp av 5G-teknologi. I testerna försåg en 5G-utrustad drönare en skotare med uppkoppling. Föraren befann sig i ett fjärrstyrningslabb, nio mil från maskinen.

Målet med projektet är att undersöka hur drönarteknik och 5G-teknologi kan göra att avlägsna områden runt om i Sverige kan utrustas med fjärrstyrda fordon, exempelvis skogsmaskiner, i framtiden. Foto: Telia

Testerna är det andra stora steget i ett långsiktigt forskningsprojekt som drivs av Telia, Mittuniversitetet, Ericsson, Skogforsk, SCA, Volvo CE och Biometria. I november 2021 nåddes den första milstolpen i projektet när en fjärrstyrd virkeslastare visades upp i skarpt läge vid en av SCA:s virkesterminaler. 

Syftet med det senaste testet är att undersöka hur det fungerar att med hjälp av en 5G-utrustad drönare fjärrstyra en skogsmaskin i områden som saknar täckning. Praktiska tester genomfördes i ett skogsområde i Virsbo utanför Västerås i början av maj.

− Vi kan nu fastställa att det går att koppla upp och fjärrstyra stora fordon via en drönare, som i praktiken agerar som en basstation i mobilnätet – fast rörlig och luftburen. Det här skapar helt nya och flexibla möjligheter att koppla upp verksamheter som arbetar i områden med bristfällig täckning. Förutom i skogs- och jordbruksindustrin så kan tekniken användas i katastrofområden om vanlig mobiltäckning helt slagits ut, säger Magnus Leonhardt, innovationschef på Telia, i ett pressmeddelande. 

Markberedare nästa steg

Under testet befann sig drönaren cirka 500 meter från den förarlösa skogsmaskinen. Drönarens totala täckningsområde var upp till tre kilometer. Skotarföraren satt vid spakarna i Skogforsks fjärrstyrningslabb i Uppsala, drygt nio mil från hygget. Resultatet från testerna beskrivs hittills som lyckade.

− I detta test valde vi att fjärrstyra en skotare på ett hygge för att testa uppkopplingen via drönaren. I nästa steg vill vi testa att koppla upp och fjärrstyra en markberedare som är en mycket tyngre maskin som går i otillgänglig terräng. Målet för oss är att förbättra arbetsmiljön för förarna och just markberedare skapar en särskilt skakig och tuff miljö, säger Petrus Jönsson, forskare och biträdande programchef på Skogforsk.

Resultaten från testerna ska nu analyseras och utvärderas. Forskningsprojektet, som kallas ”Robust trådlös infrastruktur för fjärrstyrd virkeshantering”, finansieras av de deltagande parterna och av Vinnova och programmet för Avancerad Digitalisering.

Läs mer här: Världspremiär för fjärrstyrd virkeslastare.

Pär Andersson
Pär Andersson
Tel: 073-925 05 41
E-post: par@skogsaktuellt.se

 

Artikeln publicerades onsdag den 26 juni 2024

Nyhetsbrev

Prenumerera på vårt nyhetsbrev
Direkt i din inkorg!

Senaste