Eremit skapar ny intäktskälla för skogsägare

Växjöföretaget Eremits affärsidé är att koppla ihop campingsugna gäster med markägare som upplåter en ställplats för husbil eller husvagn. Verksamheten har fördubblats varje år sedan starten och idag är upp emot 200 skogsägare runt om i landet anslutna.

Eremits affärsidé ur skogsägarnas perspektiv är att genom uthyrningen skapa en möjlighet att maximera lönsamheten för skogsmarken med relativt liten arbetsinsats. Foto: Pär Andersson

Affärsidén är att bygga en bro mellan campingsugna gäster och lokala markägare. Eremit tillhandahåller plattformen, via app och hemsida, och sköter marknadsföring, bokning och betalning digitalt. 

− Vi löser problemet för gästen att hitta en lämplig plats och att göra rätt för sig och för markägaren löser vi problemet med oreglerad fricamping som tyvärr förekommer. Självklart ger det också ett nytt intäktsben till skogsägaren. Gästerna är beredda att betala för att få vistas på platserna och att få göra det ensamma, säger Axel Hjelmer, en av initiativtagarna till Eremit.

Vilka skogsägare passar detta för och vilka krav finns på platsen?

− Vad som är vackert är ju subjektivt men man måste själv ha en känsla för att man har en vacker plats att erbjuda. Man måste också vara beredd på att behöva sköta om en naturtomt, att se till att platsen är underhållen och trevlig. Eftersom vi löser många praktiska saker digitalt blir det ganska lönsamt för skogsägaren om man ser till intäkten i relation till nerlagd tid. 

Våneviks gårds eremitplats, som beskrivs i Skogsaktuellts reportage, har ju ett ganska unikt läge och erbjuder båt, fiske och annat. Finns det en marknad även för en glänta inne i skogen? 

− Våra platser finns på en glidande skala, man får räkna med att det inte är lika stor efterfrågan på platser utan närhet till vatten exempelvis. Mycket handlar också om var i landet det är. Vissa platser är enormt populära, till exempel nära Astrid Lindgrens Värld eller Åsnens nationalpark. Där är det kanske tillräckligt med en glänta i skogen, men betalningsviljan är så klart högre nära vatten eller en fin utsikt.

Vad kan man tjäna som skogsägare?

− De bästa platserna kostar från 300 och upp emot 600 kronor per natt och fordon under högsäsong. Vissa rena skogsplatser ligger lite lägre. De mest populära platserna drar in mellan 15 000 och 25 000 kronor per år. Ganska många hyfsat nystartade eremitplatser ligger mellan 5 000 och 10 000 kronor. Det är viktigt att säga att man måste ha tålamod och jobba en del med sin plats i början. Sedan sprids budskapet och människor kommer gärna tillbaka året efter. Nästan alla våra platser som varit med från början slår nytt rekord varje år. 

Vad är argumentet för skogsägare att ansluta sig till er tjänst?

− Vi ser detta som ett hållbart sätt att bruka skogen, att använda marken till det som den passar bäst för. Ett tips är att lägga sina avsättningar i anslutning till de här platserna. Jag har själv en eremitplats som jag hyr ut och det är det roligaste och mest lönsamma hektaret som jag har i min skogsbruksplan. Intäkten från uthyrningen har jag använt till att återinvestera i min gård, säger Axel Hjelmer på Eremit.

Fakta: Eremit

Idé: Tjänst för att koppla ihop gäster med markägare som erbjuder naturskön ställplats för husvagn/husbil.

Personal: Tre upphovsmän, en senior ordförande med rådgivningsroll och en säsongsanställd.

Antal platser runt om i landet: Cirka 200.

Antal gästnätter (2023): 6 500. Målet för 2024 är en fördubbling.

Här finns Eremit: App för Android och iOS och www.eremit.app 

Läs mer här: Gläntan i skogen har blivit en populär eremitplats

Pär Andersson
Pär Andersson
Tel: 073-925 05 41
E-post: par@skogsaktuellt.se

 

Artikeln publicerades torsdag den 20 juni 2024

Nyhetsbrev

Prenumerera på vårt nyhetsbrev
Direkt i din inkorg!

Senaste