Gläntan i skogen har blivit en populär eremitplats

För Ulf Hultqvist och Anna-Karin Swärd utanför Oskarshamn är det viktigt att skogen kan ge en inkomst samtidigt som den ska få stå kvar i största möjliga mån. Genom att hyra ut en naturskön plats till husbilsgäster har de hittat en i det närmaste passiv inkomst från skogen.

Ulf Hultqvist och Anna-Karin Swärd upplåter en plats på sin skogsfastighet till övernattande husbilsturister via uthyrningstjänsten Eremit. – Det här är inget man blir rik på men det skapar en liten sidointäkt och ger fler ben att stå på när det gäller skogsbruket, säger Anna-Karin. Foto: Pär Andersson

När skogsägarna Anna-Karin och Ulf var med i Mera ut, ett projekt som drevs av Oskarshamns kommun med syftet att stärka besöksnäringen genom hållbar naturturism, hörde de talas om företaget Eremit. Deras affärsidé är att erbjuda en uthyrningstjänst där husbils- och husvagnsgäster sammanförs med markägare, som upplåter en ställplats för övernattning. Företaget tar en procentsats av övernattningspriset i provision och tanken är att skogsägarna har möjlighet att tjäna pengar på att tillgängliggöra en yta som annars stått oanvänd. I Eremits app eller på hemsidan visas tillgängliga eremitplatser med bilder och beskrivning på en karta, uppgifter om lämplig storlek på fordon, priser och så vidare. 

Kravet på platsen som hyrs ut är i teorin bara att det ska finnas ”…fyra kontaktpunkter för fyra hjul”, säger Ulf med glimten i ögat. Deras egen eremitplats med utsikt mot havet erbjuder mer än så. Foto: Pär Andersson

− Vi tänkte att vi kan väl testa att bli eremitvärdar. Det var i januari 2022 som vi kom i kontakt med Eremit och i maj samma år öppnade vi vår plats för uthyrning, säger Anna-Karin.

− Rätt vad det var så kom första bokningen och sedan har det rullat på, säger Ulf. 

Egen prissättning

Platsen som paret hyr ut ligger i slutet av en cirka en kilometer lång privat skogsbilväg som slingrar sig från deras boningshus ut mot havet. Med utsikt över Strömmingsfjärden och nationalparken Blå Jungfrun i Östersjön parkerar gästerna sin husbil och har tillgång till roddbåt, brygga, fiske och grillplats och har från och med årets sommar även möjlighet att hyra en bastuvagn.

Prissättningen styr markägarna själva över, i samråd med uthyrningsföretaget. Priserna framgår i eremitappen och varierar beroende på plats, avskildhet och närhet till sjö eller hav.

Flest från Tyskland

Under de två säsonger som paret har hyrt ut sin skogsglänta har man haft omkring 75 nätter per säsong bokade med i genomsnitt två personer per natt. De flesta husbilsgästerna har även hund. De har hållit öppet eremitplatsen från 1 maj till 30 september, men det är upp till varje eremitvärd att bestämma perioden. Högst efterfrågan är det under juli och augusti.

− 85 procent av gästerna är tyskar, någon enstaka från Belgien, Holland och Österrike, och cirka tio procent är svenskar, säger Anna-Karin.

Ulf och Anna-Karin tycker om att hälsa sina gäster välkomna, men säger samtidigt att man som eremitvärd inte behöver ha någon social kontakt alls. Foto: Pär Andersson

Har ni märkt någon nedskräpning eller andra problem med uthyrningen?

− Vi var oroliga för nedskräpning i början. En gång har vi hittat en fimpad cigarr i grillen, annars ingenting. Vi är positivt överraskade av hur bra det faktiskt funkar, säger Anna-Karin.

− De som bokar så här avskilt är ju naturmänniskor och då kastar man inte skräp i naturen, säger Ulf.

Detta är ju som sagt ett unikt fint läge. Hade uthyrningskonceptet funkat för skogsägare som bara kan erbjuda en öppen yta mitt i skogen? 

− Det kan det absolut göra, men med ett annat pris. Har man närhet till vatten höjer det attraktiviteten – tyskarna älskar det. Men jag tror att det funkar annars också för natursköna avskilda platser i skog och öppna landskap. 

Idén till bolaget Eremit kläcktes i samband med coronapandemin när friluftslivet fick ett rejält lyft. Våneviks gård blev något av en testpilot för det nystartade företaget. Foto: Pär Andersson

Anna-Karin berättar att hon brukar skicka både mail och sms till dem som bokat med nyttig information, och även lämna tips om andra besöksmål i närområdet för att gästerna ska känna sig välkomna. När besökarna lämnat tar hon gärna en koll så att allt ser bra ut innan nästa gäst anländer. Hon lägger till att man som eremitvärd så klart själv bestämmer hur mycket arbete man vill lägga ner och hur mycket eller lite kontakt man vill ha med gästerna. 

För er innebär ju uthyrningen en del arbete. Kan man ändå kalla det här för en passiv inkomst från skogen? 

− När man väl kommit igång är det nästan som ett självspelande piano. Man måste röja så att vägen är farbar men det hade vi ju ändå gjort. Det här är inget man blir rik på men det skapar en liten sidointäkt och ger fler ben att stå på när det gäller skogen. Det är väl värt att testa om man har en eller kanske till och med flera platser som kan passa och om man tycker att upplägget verkar intressant. Dessutom får man möjlighet att dela med sig lite av Sveriges vackra natur till turister som uppskattar avskildhet och lugnet i naturen, säger Anna-Karin.

Läs mer här: Eremit skapar ny intäktskälla för skogsägare

Pär Andersson
Pär Andersson
Tel: 073-925 05 41
E-post: par@skogsaktuellt.se

 

Artikeln publicerades torsdag den 20 juni 2024

Nyhetsbrev

Prenumerera på vårt nyhetsbrev
Direkt i din inkorg!

Senaste