Norra Skog anmäler nyhetsinslag om fjällnära skog: ”Vilseledande uppgifter”

Norra Skog har anmält ett inslag i Sveriges Radios Ekot från den 21 maj om avverkning av fjällnära skog till granskningsnämnden. 

Norra Skog anmäler ett inslag från Sveriges Radios Ekot om avverkning av fjällnära skog till granskningsnämnden. Foto: Mostphotos

Skogsägareföreningen anser att Ekots påståenden om att fjällnära skog avverkas i ”rekordfart” riskerar att gravt misskreditera svenskt skogsbruk med felaktiga och vilseledande uppgifter.  

Norra Skog motiverar anmälan med att begreppet ”rekordfart” i avverkningarna i sammanhanget är grovt osakligt, vilseledande och direkt felaktigt. Man menar också att Ekot försöker ge ytterligare trovärdighet åt påståendet genom att intervjua Naturskyddsföreningens Ulf von Sydow och miljöminister Romina Pourmokhtari där ett budskap förmedlas att avverkningstakten i Sverige ökat kopplat till kriget i Ukraina.

Norra Skog menar att det inte alls handlar om någon rekordfart i avverkningarna utan skriver att avverkningarna 2022/2023 var de lägsta sedan 2008. Man hänvisar också till Skogsstyrelsens statistik som visar att avverkningsnivån i Sverige som helhet var tre procent lägre 2023 jämfört med 2021.

Läs mer: MP och KD om avverkningen av fjällskog

Pär Andersson
Pär Andersson
Tel: 073-925 05 41
E-post: par@skogsaktuellt.se

 

Artikeln publicerades fredag den 31 maj 2024

Nyhetsbrev

Prenumerera på vårt nyhetsbrev
Direkt i din inkorg!

Senaste