Här monteras världens första turbinblad i trä

Den tyska tillverkaren av vindkraftverk, Voodin Blade Technology, är enligt egen utsago först i världen med turbinblad i trä. Vinsterna är både ekonomiska och klimatmässiga. 

Turbinbladen i trä är enligt den tyska tillverkaren hållbara både ur ett miljöperspektiv och i meningen att stå emot väderförhållanden på ett bra sätt. Foto: Voodin Blade Technology

De 19,3 meter långa turbinträbladen installerades på ett befintligt vindkraftverk i Bruena, Tyskland. Bladen är av laminerat fanerträ, så kallat LVL, och minskar koldioxidutsläppen med upp till 78 procent och produktionskostnaden med upp till 20 procent jämfört med konventionella lösningar, enligt ett pressmeddelande från tillverkaren.

Att använda trä gör det också möjligt att återvinna turbinbladen när de är uttjänta. Hittills har vindsnurrornas blad tillverkats av glasfiber och kolfiber som binds samman med epoxiharts, ett material som inte går att återvinna. 

− Efter sin livscykel grävs de flesta turbinblad ner i marken eller förbränns. Det innebär att vi, i den här takten, kommer att ha 50 miljoner ton avfall från turbinblad år 2050. Med vår lösning vill vi hjälpa den gröna energin att bli så grön som det bara är möjligt, säger Tom Siekmann, vd på Voodin Blade Technology.

Hållbart på flera sätt

Träbladen i LVL är utvecklade för landbaserad vindkraft och klarar större påfrestning än de kompositmaterial som används idag, enligt tillverkaren. 

− Vi har genomfört hundratals laboratorietester under de senaste två åren för att förfina bladmaterialet. Enligt alla våra tester är våra blad ännu mer hållbara än de befintliga glasfiberbladen, eftersom de visar färre tecken på förslitningsskador och har visat sig klara alla typer av väderförhållanden på land extremt bra, säger Jorge Castillo, medgrundare av Voodin Blade Technology.

Nästa steg för företaget är att bygga fler prototyper, inklusive turbinblad i trä på 60 och 80 meter. 

Pär Andersson
Pär Andersson
Tel: 073-925 05 41
E-post: par@skogsaktuellt.se

 

Artikeln publicerades fredag den 24 maj 2024

Nyhetsbrev

Prenumerera på vårt nyhetsbrev
Direkt i din inkorg!

Senaste