Han fick besök av statsministern i skogen

I mitten av maj fick Erik Carlsson, skogsägare utanför Växjö, finbesök i skogen när statsminister Ulf Kristersson och EU-parlamentariker Tomas Tobé (M) hälsade på. Träffen arrangerades av Södra.

Tomas Tobé, Moderaternas toppkandidat i EU-valet, Lotta Lyrå, vd på Södra Skogsägarna som arrangerade besöket, statsminister Ulf Kristersson och skogsägare Erik Carlsson. Erik brukar 150 hektar produktiv skogsmark och är förtroendevald i Södra. Foto: Ninni Andersson/Regeringskansliet

I samband med ett besök vid polisutbildningen i Växjö, prioriterade statsministern med följe även ett skogsbesök hos Erik Carlsson i Ör, strax norr om Växjö. Under det 2,5 timmar långa besöket visade Erik upp sin skog och hann diskutera flera skogliga frågor med politikerna.

− Vi pratade om hur produktionen av råvara från skogen går till, hur vi tar hänsyn till sociala värden och hur vi jobbar med biologisk mångfald. På slutet pratade vi även en del om artskydd. Jag har inte något sådant ärende hos mig, men jag försökte visa på att det är en utmanande fråga och att det kan slå hårt mot enskilda skogsägare. Jag upplever att det inte finns någon bra rutin i de fall där enskilda skogsägare drabbas hårt och det försökte jag få fram, säger han.

Hur var det att träffa statsministern? 

− Jag brukar inte träffa statsministrar i skogen i vanliga fall så det var lite nervöst så klart. Men man måste ta de chanser man får att visa sin skog för politiker. Det är viktigt att de förstår skog och skogsbruk och att det går att kombinera naturvård med ordentlig produktion. 

– Det var bitvis en ganska krävande promenad i halvtuff terräng men de kämpade på bra så det var kul, säger Erik Carlsson. Foto: Ninni Andersson/Regeringskansliet

Kan de något om skog? 

− Jag upplever att de kunde överraskande mycket med tanke på att skog bara är ett av väldigt många områden som de behöver kunna något om. De kändes också aktiva och ville ha mer information. 

Var det mycket ståhej runt besöket i övrigt? 

− Det var ju mer folk i skogen än det brukar vara om man säger så. En del säkerhetsfolk och en del personal som behövdes till en pressträff om alla möjliga frågor som hölls efteråt. Det var verkligen spännande och det tog ett tag att komma tillbaka till rutinerna efteråt. 

Erik Carlsson upplever att det blev en bra diskussion om flera aktuella skogsfrågor och att politikerna på plats var ivriga att lära sig mer om skogsbruk. Foto: Magnus Källström, Södra

Du sa att det är viktigt att visa upp skogen för politiker. Varför? 

− Skogen är en stor näring som är betydelsefull för Sverige på alla möjliga vis. Dels i form av de produkter som kommer från skogen, men också ur sociala aspekter. Det är viktigt att vi får rätt förutsättningar att bli ännu bättre på skogsbruk. Politiken styr ju ändå en hel del av de förutsättningarna och jag tror att det är lättare för politikerna att driva något bra om man förstår ämnet. 

Erik Carlsson, som fick besök av Ulf Kristersson, hoppas att fler politiker besöker skogsägare på plats för att lära sig mer om svenskt skogsbruk. Foto: Magnus Källström, Södra

När det gäller skogens framtid, är du orolig eller optimist?

− Nog är jag optimist, men det är viktigt att göra jobbet också. I en tid av klimatförändringar är det viktigt att ta rätt beslut på den enskilda gården, men också viktigt för politiken att se till att det finns bra förutsättningar för så många som möjligt. Det blev nästan ett politikersvar från mig också där, säger Erik Carlsson och skrattar. 

Pär Andersson
Pär Andersson
Tel: 073-925 05 41
E-post: par@skogsaktuellt.se

 

Artikeln publicerades måndag den 27 maj 2024

Nyhetsbrev

Prenumerera på vårt nyhetsbrev
Direkt i din inkorg!

Senaste