Nytt almupprop – friska almar sökes

Arbetet med att rädda almen fortsätter. För att kartlägga almsjukans framfart ber Skogforsk åter igen allmänheten om hjälp med att skicka in sina observationer.

Under 2023 fick Skogforsk in 181 tips från allmänheten på friska almar och man skriver på sin hemsida att man kommer att följa flera av de träden under åren framöver. Foto: Mostphotos

Sedan några år tillbaka bedriver Skogforsk, i samarbete med SLU och Linnéuniversitetet i Växjö, forskning om resistens på alm och ask. Syftet är att kartlägga almens utbredning och sjukdomsläge med slutmålet att ge almen en chans att överleva. 

Genom att systematiskt testa om olika träd är känsliga eller motståndskraftiga mot en viss sjukdom kan forskarna identifiera träd med en genetisk resistens. De träden korsas med varandra för att få fram nya träd som är motståndskraftiga mot den svampsjukdom som orsakar almsjuka. 

Sjukan sprids

Almsjukan förs vidare från alm till alm, främst via almsplintborrar. Svampen orsakar stopp i trädets vatten- och näringsledningar, vilket gör att almen vissnar, ”flaggar”, och relativt snabbt dör. Ett kännetecken på att en alm är sjuk är dessa ”flaggningar”, där löven på en eller flera grenar drar ihop sig och vissnar.

Almen är ett 30-40 meter högt träd med rak stam och mörk, grov skorpbark. Kronan är tät med uppåtgående huvudgrenar med utböjda spetsar. Bladen är hela med mycket korta bladskaft och en sned bladbas. Översidan är mycket sträv av små borstlika hår. Källa: Skogskunskap.se. Foto: Mostphotos

Almuppropet 2024, Skogforsk söker: 

• Frisk, grövre alm med en brösthöjdsdiameter över cirka 15 cm.

• Den ska finnas i områden där almsjukan har härjat och där det idag finns sjuka och/eller döda almar i närheten.

• Ej solitära träd, det vill säga viktigt att det också finns sjuka/döda träd i närheten.

Observationer mailas till: alm@skogforsk.se

Skicka gärna beskrivning, foto och plats/koordinater.

Pär Andersson
Pär Andersson
Tel: 073-925 05 41
E-post: par@skogsaktuellt.se

 

Artikeln publicerades tisdag den 21 maj 2024

Nyhetsbrev

Prenumerera på vårt nyhetsbrev
Direkt i din inkorg!

Senaste