Investeringar i Sverige ska stärka Metsä Board

Finländska Metsä Board, som tillverkar förpackningskartong, redovisade ett minskat resultat för årets första kvartal. Investeringen i Europas nu största falskartongmaskin i Husum, Örnsköldsvik, hoppas man ska hjälpa till att vända trenden.

De omfattande investeringarna i Husums bruk, Örnsköldsvik, hoppas skogsindustriföretaget Metsä Board ska stärka bolagets ställning på marknaden. Foto: Metsä Board

I mitten av april invigde Metsä Board en uppgraderad falskartongmaskin på Husums bruk, strax öster om Örnsköldsvik. Maskinen, BM1, togs i bruk 2016 med en kapacitet på 400 000 ton per år. Under 2023 gjordes en investering på 230 miljoner euro för att öka den årliga kapaciteten till 600 000 ton och därmed är falskartongmaskinen Europas största och modernaste i sitt slag och drivs med 98 procent förnybar energi, enligt ett pressmeddelande från Metsä Board.

− Med investeringen i kapaciteten för falskartong i Husum är Metsä Board väl positionerat för att möta den växande efterfrågan på fiberbaserade förpackningsmaterial. Vi är dedikerade till att stödja våra kunder med högkvalitativa och resurseffektiva förpackningslösningar som hjälper till att ersätta fossilbaserade material och stödjer den cirkulära ekonomin, säger Mika Joukio, vd på Metsä Board.

Den uppgraderade falskartongmaskinen på Husums bruk invigdes i mitten av april. Klippte bandet gjorde Mika Joukio, vd Metsä Board, Viveka Beckeman, vd Skogsindustrierna, och Jussi Linnaranta, styrelseordförande Metsä Group. Foto: Metsä Board

Bättre än förväntat

Företagets rörelseresultat för årets första kvartal landade på 31,5 miljoner euro, en minskning från 88,7 miljoner föregående år. Omsättningen under samma period minskade från 542,1 miljoner euro till 483,7 miljoner. Analytiker hade dock förutspått ett ännu sämre resultat, skriver nyhetssajten papperochmassa.se. 

Metsä Board driver flera massa- och pappersbruk i Finland och Sverige och Husums bruk i Örnsköldsvik har genomgått ett omfattande investeringsprogram 2019-2023. Första fasen omfattade en ny sodapanna och turbin, en investering på 380 miljoner euro. Det bidrar till Metsä Boards mål om fossilfria bruk i slutet av 2030. 

Uppgraderingen av falskartongmaskinen är den senaste i raden av satsningar på bruket i Husum, som är en av Örnsköldsviks kommuns största arbetsgivare. Husums bruk tillverkar falskartong, obestruken vit kraftliner och blekt kemisk massa.

Pär Andersson
Pär Andersson
Tel: 073-925 05 41
E-post: par@skogsaktuellt.se

 

Artikeln publicerades fredag den 17 maj 2024

Nyhetsbrev

Prenumerera på vårt nyhetsbrev
Direkt i din inkorg!

Senaste