Farma LF8: ”Serietillverkningen står för dörren”

Under mässan Skog & Traktor i Emmaboda var det mässpremiär för skotaren Farma LF8. Enligt bolaget bakom projektet är starten av serietillverkningen inte långt borta.

Den åttahjuliga skotaren Farma LF8 väger 8,5 ton med ett lastindex på 1:1. Skotaren är utvecklad för ett lågt marktryck och en stor svängvinkel och är enligt tillverkaren både kompakt och smidig. Foto: Pär Andersson

Den enda prototypen i Sverige av den uppmärksammade skotaren Farma LF8 var på plats på Skog & Traktor. Planen har sedan tidigare varit att serietillverkningen för den svenska marknaden ska starta i fabriken i Estland under sommaren 2024, och bolaget bekräftar att man närmar sig den milstolpen.

− Exakt datum får du inte ur mig, men vi hade inte stått här idag om vi inte såg att serieproduktionen stod för dörren, säger Anders Svensson, försäljningschef för Skandinavien på Farma/Bigab.

Anders Svensson, försäljningschef för Skandinavien på Farma/Bigab, säger att intresset för Farma LF8 är större än tillverkarna själva vågat hoppas på. Foto: Pär Andersson

I november 2023 premiärvisades Farma LF8 i skogarna utanför Tallinn. Ulrica Fors, vd på Fors MW, berättade för Skogsaktuellt då att maskinen fått stor uppmärksamhet och att många varit nyfikna på projektet.

− Vi har skapat en smidig kompakt maskin som lämnar minsta möjliga spår efter sig, i en storleksklass som vi tror kan passa många. Vi tror att det finns en stor kundgrupp som söker en maskin i just den här storleken. 

Den enda prototypen i Sverige visades upp på Skog & Traktor i Emmaboda. Foto: Pär Andersson

Delvis ny målgrupp

På skogsmässan i Emmaboda berättar Anders Svensson att det har skett en sorts förskjutning av målgruppen under resans gång.

− Det finns ett mycket större intresse än vi hade vågat hoppas på, även om vi hade höga förväntningar. Från början fokuserade vi på en väldigt enkel maskin för den självverksamme, men det verkar finnas ett fönster för den här maskinstorleken även för dem som kör semi-professionellt och professionellt. LF8 är mer än en minimaskin men fortfarande inte en stor maskin, säger Anders Svensson. 

Pär Andersson
Pär Andersson
Tel: 073-925 05 41
E-post: par@skogsaktuellt.se

 

Artikeln publicerades tisdag den 14 maj 2024

Nyhetsbrev

Prenumerera på vårt nyhetsbrev
Direkt i din inkorg!

Senaste

Björken, vilken multikonstnär!

Krönika: In i det sista tänkte jag att det här får bli en krönika om det stundande EU-valet och skogens roll. Men sen åkte jag söderut och mötte vårens spirande grönska vilket för en stund upplöste politikens virrvarr ur sinnet. Särskilt närvarande var björken – i form av höga pollenhalter och alla små musöronen som kommit att klä, de tidigare nakna grenverken. Och jag kände att det skulle vara på sin plats för mig, som skogsvetarstudent i björkarnas stad, att tillägna Sveriges vanligaste och kanske alldagligaste (?) lövträd en krönika. För även om få anser att björken är kungen i djungeln, så är den ständigt aktuell och inte minst inom skogsbruket där den är på frammarsch.

 

Kommentera