Ny proffsvagn från Vreten

Vreten 1000 Pro med en lastvikt på tio ton är utvecklad för att passa professionella självverksamma skogsägare. Hög markfrigång, lågt kranmontage och komprimerad konstruktion är några fördelar enligt tillverkaren Bala Agri.

Vreten 1000 Pro har fått en ny ramkonstruktion som enligt Bala Agri gör skogsvagnen mer vridstyv. Den glappfria midjan fördelar kranens vridmoment mellan boggie och stödbenen. Foto: Bala Agri

Vreten 1000 Pro är tillverkad i höghållfast stål och har en egenvikt på 1706 kilo. Skogsvagnen har ett lågt kranmontage för att sänka tyngdpunkten och ge bättre sikt. Bala Agri, som köpte det anrika bolaget Vreten 2018, har valt att minska avståndet mellan traktorn och grinden för att bibehålla lastytan men minska ekipagets totallängd.

Ramen är teleskopisk och vagnens längd kan justeras med en meter till en maximal längd på 5987 millimeter. Vagnen har en glappfri midja, vilket enligt tillverkaren tar bort behovet av att ”klämma” tvärs över vagnen. I stället kan justeringar utföras längs med vagnen, vilket enligt Bala Agri minskar risken för haveri. 

För att minska risken för sprickor i vagnens konstruktion används en vridstyv centrumramkonstruktion.  

Vreten 1000 Pro har en markfrigång på 670 millimeter och en slät undersida. De dubbelteleskopiska stödbenen ska ge hög markfrigång och längre räckvidd i ojämn terräng. Grinden har 20 procent större area än tidigare modeller och är utrustad med dämpning för att minska oljud vid lastning och för att skydda konstruktionen. 

Pär Andersson
Pär Andersson
Tel: 073-925 05 41
E-post: par@skogsaktuellt.se

 

Artikeln publicerades tisdag den 07 maj 2024

Nyhetsbrev

Prenumerera på vårt nyhetsbrev
Direkt i din inkorg!

Senaste

Björken, vilken multikonstnär!

Krönika: In i det sista tänkte jag att det här får bli en krönika om det stundande EU-valet och skogens roll. Men sen åkte jag söderut och mötte vårens spirande grönska vilket för en stund upplöste politikens virrvarr ur sinnet. Särskilt närvarande var björken – i form av höga pollenhalter och alla små musöronen som kommit att klä, de tidigare nakna grenverken. Och jag kände att det skulle vara på sin plats för mig, som skogsvetarstudent i björkarnas stad, att tillägna Sveriges vanligaste och kanske alldagligaste (?) lövträd en krönika. För även om få anser att björken är kungen i djungeln, så är den ständigt aktuell och inte minst inom skogsbruket där den är på frammarsch.

 

Kommentera