Svan och Hansson har slipat yxorna – är redo för en ny säsong

I slutet av maj har årets säsong av extremsporten Timbersports premiär. Ferry Svan och Emil Hansson är två blågula hopp som hoppas kunna leva upp till förra årets framgångar.

Ferry Svans stora mål för säsongen är att få representera Sverige under individuella VM i november. Foto: STIHL Timbersports

Fjolårets säsong resulterade bland annat i att Emil Hansson, 22, tog ett historiskt VM-silver och Ferry Svan tog Europasilver. Under hela säsongen höll de båda svenskarna en hög nivå när de gång på gång ställdes mot världseliten. Dessutom stod Sverige som segrare i alla nordiska tävlingar. 

Först ut i årets tävlingskalender är den internationella stortävlingen World Trophy som avgörs i Milano. 

− Det blir speciellt med en stortävling i World Trophy direkt. Förra året såg jag att en pallplats är möjlig att ta, och det är målet i år. Det stora målet är att få representera Sverige i individuella VM i november. Jag och Emil är jämna och båda tränar hårt för att vara bäst, och i slutändan handlar det om att minimera misstagen för att knipa platsen, säger Ferry Svan i ett pressmeddelande.

Förra säsongen tog Emil Hansson ett historisk VM-silver. Foto: STIHL Timbersports

VM årets höjdpunkt

Den nordiska säsongens höjdpunkt äger rum den 19-20 juli i Malung när en nordisk mästare ska koras. Det är dessutom enda chansen för nordiska atleter att klättra på europarankingen. Rankingen avgör vem eller vilka som får resa till Timbersports-VM i franska Toulouse i början av november. 

− Det ska bli skönt att komma igång och tävla, då jag har lagt extra mycket tid och kraft på försäsongen i år. Konkurrensen är tuff, vi blir fler atleter och det har varit jämnt mellan mig och Ferry de senaste säsongerna, säger Emil Hansson.

Här tävlar svenska atleter under 2024

25 maj tävlar världseliten i World Trophy, i Milano. Från Sverige tävlar Ferry Svan och Emil Hansson. 

1-2 juni startar den nordiska säsongen med deltävling 1 i Nordic Cup, i Grästorp.

26–27 juni fortsätter Nordic Cup med deltävling 2 under SM-veckan i Västerås.

19–20 juli avgörs Nordiska Mästerskapen 2024 i Malung.

9–10 augusti går den sista deltävlingen i Nordic Cup 2024, i norska Elverum. 

11 augusti går Nordic Trophy 2024 i Elverum, ett kval till European Trophy 2024.

29 september går European Trophy 2024 i Belizona, Schweiz.

8-9 november går årets VM i Toulouse, Frankrike. Lagtävlingen arrangeras under fredagen och den individuella tävlingen under lördagen. Vem som representerar Sverige i den individuella tävlingen står klart efter Nordiska Mästerskapen 2024.

Pär Andersson
Pär Andersson
Tel: 073-925 05 41
E-post: par@skogsaktuellt.se

 

Artikeln publicerades måndag den 06 maj 2024

Nyhetsbrev

Prenumerera på vårt nyhetsbrev
Direkt i din inkorg!

Senaste

Björken, vilken multikonstnär!

Krönika: In i det sista tänkte jag att det här får bli en krönika om det stundande EU-valet och skogens roll. Men sen åkte jag söderut och mötte vårens spirande grönska vilket för en stund upplöste politikens virrvarr ur sinnet. Särskilt närvarande var björken – i form av höga pollenhalter och alla små musöronen som kommit att klä, de tidigare nakna grenverken. Och jag kände att det skulle vara på sin plats för mig, som skogsvetarstudent i björkarnas stad, att tillägna Sveriges vanligaste och kanske alldagligaste (?) lövträd en krönika. För även om få anser att björken är kungen i djungeln, så är den ständigt aktuell och inte minst inom skogsbruket där den är på frammarsch.

 

Kommentera