Priset på bär och sylt väntas stiga i år

Betydligt färre thailändska bärplockare vänts till de svenska skogarna i sommar jämfört med i fjol.

Kraven på högre lön kan vara en av orsakerna till att det kommer färre bärplockare från Thailand i år. Foto: Mostphotos

Migrationsverket väntar runt 3000 ansökningar om arbetstillstånd från thailändska bärplockare i år. En halvering mot i fjol. Bristen kommer i sin tur leda till högre priser på sylt och bär.

–  Det finns ju ingen chans att plocka in till det behovet som finns. Även om det finns lite bär i lager nu, så kommer det ändå ta slut på både blåbär, lingon och hjortron. Det kommer att bli bristsituation på alla tre bärsorterna. Det är min bedömning, säger bärhandlare Sylve Björkman till P4 Värmland.

Hanna Geurtsen, sektionschef på Migrationsverket tror att kraven på god försörjning med en inkomst på minst 27 000 kronor i månaden kan vara en av orsakerna till att man fått in färre ansökningar i år.

– Det kan ha lett till att färre uppdragsgivare och bemanningsföretag som vill erbjuda den här anställningen, säger hon.

Madeleine Rapp
Madeleine Rapp
Tel: 073-632 89 97
E-post: madeleine@skogsaktuellt.se

 

Artikeln publicerades tisdag den 30 april 2024

Nyhetsbrev

Prenumerera på vårt nyhetsbrev
Direkt i din inkorg!

Senaste

Björken, vilken multikonstnär!

Krönika: In i det sista tänkte jag att det här får bli en krönika om det stundande EU-valet och skogens roll. Men sen åkte jag söderut och mötte vårens spirande grönska vilket för en stund upplöste politikens virrvarr ur sinnet. Särskilt närvarande var björken – i form av höga pollenhalter och alla små musöronen som kommit att klä, de tidigare nakna grenverken. Och jag kände att det skulle vara på sin plats för mig, som skogsvetarstudent i björkarnas stad, att tillägna Sveriges vanligaste och kanske alldagligaste (?) lövträd en krönika. För även om få anser att björken är kungen i djungeln, så är den ständigt aktuell och inte minst inom skogsbruket där den är på frammarsch.

 

Kommentera