Fler kvinnor upptäcker jaktintresset

Av dem som tar jägarexamen idag är var fjärde person kvinna. Nätverket JAQT märker att jaktintresset har ökat bland kvinnor de senaste åren.

 

− Vi ser ett ökande intresse från kvinnor och så har det varit i flera år, säger Josefina Höglin, nationell samordnare för Svenska Jägareförbundets nätverk för kvinnliga jägare, JAQT. Foto: Hanna Oscarsson


Sedan nätverket JAQT (Jagande Aktiva Qvinnor i Tiden) startade har antalet kvinnliga medlemmar i Svenska Jägareförbundet ökat för varje år. Den 31 december 2023 var antalet kvinnor 10,4 procent av det totala antalet medlemmar. Det kan jämföras med andelen kvinnor för 20 år sedan som då var 5,1 procent. 

− Vi har ingen vetenskaplig undersökning att gå efter men det verkar som att många lockas in i jakten via hunden. Och när fler börjar jaga och deltar i aktiviteter lockar de också med sig andra kvinnor. Det blir som ringar på vattnet, säger Josefina Höglin, nationell samordnare för JAQT till Svenska Jägareförbundets hemsida. 

JAQT är ett nätverk för alla kvinnor i Svenska Jägareförbundet och finns såväl nationellt som på länsförenings- och jaktvårdskretsnivå. Det första JAQT-nätverket bildades i Kronobergs län 1996 och idag finns lokala nätverk i nästan alla län.

I Sverige finns det cirka 23 000 kvinnliga jägare och antalet ökar för varje år, enligt JAQT. Hela den svenska jägarkåren består av cirka 280 000 jägare och kvinnorna utgör således drygt åtta procent.

Syftet med nätverket är att underlätta för kvinnor att kunna utveckla sitt jaktintresse genom att knyta nya kontakter, öka kunskapen och erbjuda ett stöd till både aktiva och ännu inte aktiva kvinnliga jägare.

− Så länge antalet kvinnor i medlemskåren bara är tio procent så fyller JAQT en mycket viktig funktion. Det är ett viktigt verktyg för att nå ut till fler kvinnor och öka antalet kvinnliga jägare. De ideella krafterna inom JAQT-nätverket gör ett fantastiskt jobb, säger Josefina Höglin.

Pär Andersson
Pär Andersson
Tel: 073-925 05 41
E-post: par@skogsaktuellt.se

 

Artikeln publicerades torsdag den 25 april 2024

Nyhetsbrev

Prenumerera på vårt nyhetsbrev
Direkt i din inkorg!

Senaste

Björken, vilken multikonstnär!

Krönika: In i det sista tänkte jag att det här får bli en krönika om det stundande EU-valet och skogens roll. Men sen åkte jag söderut och mötte vårens spirande grönska vilket för en stund upplöste politikens virrvarr ur sinnet. Särskilt närvarande var björken – i form av höga pollenhalter och alla små musöronen som kommit att klä, de tidigare nakna grenverken. Och jag kände att det skulle vara på sin plats för mig, som skogsvetarstudent i björkarnas stad, att tillägna Sveriges vanligaste och kanske alldagligaste (?) lövträd en krönika. För även om få anser att björken är kungen i djungeln, så är den ständigt aktuell och inte minst inom skogsbruket där den är på frammarsch.

 

Kommentera