Ny film om vildsvinskött

Statens veterinärmedicinska anstalt, SVA, har tagit fram en informationsfilm om livsmedelssäkerhet som riktar sig till personer som jagar vildsvin. I filmen lyfter man vikten av att skicka in trikinprov innan man äter köttet.

Via en film på cirka sju minuter får man följa en vildsvinsjägare på jakt och hur han efteråt tar hand om köttet och skickar in trikinprov till SVA. Foto: SVA

Vildsvinspaketet är ett regeringsuppdrag där SVA samarbetar med Livsmedelsverket, Jordbruksverket samt länsstyrelsen i Kronoberg för att öka mängden vildsvinskött som äts.

Ännu är det inte godkänt för jägare att sälja vildsvinskött direkt till konsument. Men för att öka mängden vildsvinkött som når konsumenter pågår ett arbete för att förändra reglerna, så att denna typ av försäljning ska bli tillåtet.

Ökad förståelse

Eva Osterman Lind är parasitolog på SVA.
Foto: SVA

SVA skriver att den stora majoriteten av jägarna redan i dag testar vildsvinköttet de själva äter eller bjuder vänner på, för trikiner. Men nu har SVA även tagit fram en informationsfilm för att jägare ska få en ökad förståelse för vikten av hygien och att skicka in test för trikiner.

– I Sverige är förekomsten av trikiner mycket låg, av 93 000 tester i landet under 2023 var bara tre positiva. Varje positivt vildsvin kan potentiellt utgöra en smittkälla för ett antal människor. Det händer tack och lov ytterst sällan, senast någon drabbades av trikiner från svenska vildsvin var över 20 år sedan. Risken finns ändå och för att konsumenter ska känna sig trygga och vilja äta vildsvinskött det är viktigt att varje vildsvin som ska bli mat testas. Konsumenter ska vara trygga att köpa, äta och bjuda på vildsvinskött. Genom att testa bidrar jägare till Sveriges livsmedelssäkerhet, säger Eva Osterman Lind, parasitolog på SVA.

 

Kolla in filmen här:

https://www.sva.se/amnesomraden/djursjukdomar-a-o/trikiner-hos-vildsvin-och-andra-svenska-djur/

 

Fakta:

Vildsvinspaketet är ett uppdrag från regeringen till Livsmedelsverket, Jordbruksverket, länsstyrelsen i Kronoberg och SVA, att både göra det lättare för konsumenter att få tag på vildsvinskött och för jägare och producenter att sälja köttet. Uppdraget bidrar till livsmedelsstrategins övergripande mål om en ökad livsmedelsproduktion som är hållbar och konkurrenskraftig.

Källa: SVA

Carolina Wahlberg
Carolina Wahlberg
Tel: 019-16 61 35
E-post: carolina@skogsaktuellt.se

 

Artikeln publicerades fredag den 19 april 2024

Nyhetsbrev

Prenumerera på vårt nyhetsbrev
Direkt i din inkorg!

Senaste

Björken, vilken multikonstnär!

Krönika: In i det sista tänkte jag att det här får bli en krönika om det stundande EU-valet och skogens roll. Men sen åkte jag söderut och mötte vårens spirande grönska vilket för en stund upplöste politikens virrvarr ur sinnet. Särskilt närvarande var björken – i form av höga pollenhalter och alla små musöronen som kommit att klä, de tidigare nakna grenverken. Och jag kände att det skulle vara på sin plats för mig, som skogsvetarstudent i björkarnas stad, att tillägna Sveriges vanligaste och kanske alldagligaste (?) lövträd en krönika. För även om få anser att björken är kungen i djungeln, så är den ständigt aktuell och inte minst inom skogsbruket där den är på frammarsch.

 

Kommentera