Hanteringen av sexveckorsregeln förändras

Skogsstyrelsen har beslutat att ändra hanteringen av begäran om undantag från den så kallade sexveckorsregeln. Markägaren kommer inte längre att få ett separat beslut om undantag beviljas eller ej.

Syftet med Skogsstyrelsens förändring är att minska myndighetens administration och att öka tydligheten för markägaren genom att samla myndighetens synpunkter på avverkningsanmälan i ett och samma dokument. Foto: Valdemar Jensen

Senast sex veckor före en planerad avverkning ska markägaren skicka in en anmälan till Skogsstyrelsen. Myndigheten har sedan sex veckor på sig att kontrollera om det finns något att ta hänsyn till i området och att reglerna i skogsvårdslagstiftningen följs. Under denna tid får avverkningen inte påbörjas.

För att få undantag från dessa sex veckor och börja avverka tidigare krävs särskilda skäl, det kan exempelvis handla om kraftiga angrepp av granbarkborre. Den nya förändringen innebär att markägare inte längre kommer att få ett separat beslut på om undantag beviljas eller ej. Beskedet kommer i stället att finnas med när myndigheten avslutar handläggningen, skriver Skogsstyrelsen i ett pressmeddelande.

Förändringen gäller från den 12 april 2024.

Pär Andersson
Pär Andersson
Tel: 073-925 05 41
E-post: par@skogsaktuellt.se

 

Artikeln publicerades onsdag den 17 april 2024

Nyhetsbrev

Prenumerera på vårt nyhetsbrev
Direkt i din inkorg!

Senaste

Björken, vilken multikonstnär!

Krönika: In i det sista tänkte jag att det här får bli en krönika om det stundande EU-valet och skogens roll. Men sen åkte jag söderut och mötte vårens spirande grönska vilket för en stund upplöste politikens virrvarr ur sinnet. Särskilt närvarande var björken – i form av höga pollenhalter och alla små musöronen som kommit att klä, de tidigare nakna grenverken. Och jag kände att det skulle vara på sin plats för mig, som skogsvetarstudent i björkarnas stad, att tillägna Sveriges vanligaste och kanske alldagligaste (?) lövträd en krönika. För även om få anser att björken är kungen i djungeln, så är den ständigt aktuell och inte minst inom skogsbruket där den är på frammarsch.

 

Kommentera