”Det höga prisläget är här för att stanna”
Virkesprisrallyt som gått i en rasande fart under 2023 har rullat vidare in i 2024. Danske Banks skogsexperter tror att prisläget är här för att stanna.
Det som har drivit priskurvan att stiga på ett exceptionellt sätt främst under 2023 är det låga virkesutbudet snarare än konsumtionen. Det skriver Danske Bank i sitt senaste nummer av nyhetsbrevet Skog & Ekonomi. Man tycker sig även se en attitydförändring hos industrin som går ut på att många som tidigare sett prisläget som något extremt som kommer att korrigera sig, börjar gå över till något som mer liknar ett permanent tillstånd.
− Branschen har på något sätt börjat att acceptera den här höga nivån. Om det sedan håller sig så här högt eller om det blir 10-15 procent lägre, det vågar vi inte säga. Men helt uppenbart är att branschen har gått från att känna att det här håller inte längre till att det är en nivå vi får vänja oss vid, säger Johan Freij, Senior Expert, Skog och Lantbruk på Danske Bank.
Marknadsläget måste ändras
Sågverkens timmerkostnad i förhållande till trävarupriset var i februari 2024 den högsta på 25 år, troligen ännu längre.
− Det är ett lika unikt läge som det var för några år sedan när sågverken täljde guld med smörkniv, säger Johan Freij.
Situationen är ohållbar i längden för sågverksindustrin och Danske Banks skogsexpert menar att det egentligen bara är en yttre händelse som storm eller kraftiga och utbredda barkborreangrepp som kan göra att priserna vänder.
− Eller möjligen att skogsägarna generellt får en känsla av att de bästa priserna är nu. Då skulle utbudet kunna öka. Priserna på timmer i till exempel Baltikum har gått ner så det finns vissa signaler i vår omvärld att priserna regleras. En bransch kan inte förlora pengar under en längre tid, det är självklart. Förr eller senare måste trävarupriserna höjas ordentligt annars kommer timmerpriserna falla.
− Jag tror inte att virkespriserna kommer att gå ner kraftigt under 2024, mer än så vågar jag inte säga. Det enda man säkert kan säga är att det åtminstone inte är ett dåligt tillfälle att avverka just nu, säger Johan Freij på Danske Bank.