Skyddsjakt beviljad på varg

Länsstyrelsen har beslutat om skyddsjakt på varg i Norrtälje kommun. Anledningen är det angrepp som hände förra veckan då två minishetlandsponnyer dödades.

Länsstyrelsen har godkänt skyddsjakt på varg i ett område norr om Norrtälje. Foto: Mostphotos 

Skyddsjakten får ske inom ett särskilt område cirka två mil norr om Norrtälje mellan den 16 april och med 31 maj 2024. Men när en varg skjutits upphör skyddsjakten om inget annat beslutas.

Efter angreppet på hästarna den 10 april har nya observationer av varg inkommit i området. Vilket Länsstyrelsen menar tyder på att vargen är kvar och att risken för nya angrepp finns.

– Vi uppmanar djurägare att se över sina stängsel, det är alltid viktigt för att minimera risken för angrepp. Jag vill också poängtera att vargangrepp på häst är en mycket ovanlig företeelse, men likväl sorgligt och olyckligt för den som drabbas. Ponnyerna som angreps förra veckan var små minishetlandsponnyer, vilket sannolikt spelat en avgörande roll. Det är viktigt att säga eftersom många hästägare nu är oroliga, säger Sara Sundin, enhetschef på Länsstyrelsen Stockholm, i ett pressmeddelande.

I sin bedömning om skyddsjakt har Länsstyrelsen beaktat Naturvårdsverkets nya riktlinjer för skyddsjakt. Förutom angreppet på ponnyerna har man tagit hänsyn till att det även tidigare varit tillfällen med angripna tamdjur i området.

Läs mer: Hästar dödade av varg utanför Norrtälje

Carolina Wahlberg
Carolina Wahlberg
Tel: 019-16 61 35
E-post: carolina@skogsaktuellt.se

 

Artikeln publicerades onsdag den 17 april 2024

Nyhetsbrev

Prenumerera på vårt nyhetsbrev
Direkt i din inkorg!

Senaste

Björken, vilken multikonstnär!

Krönika: In i det sista tänkte jag att det här får bli en krönika om det stundande EU-valet och skogens roll. Men sen åkte jag söderut och mötte vårens spirande grönska vilket för en stund upplöste politikens virrvarr ur sinnet. Särskilt närvarande var björken – i form av höga pollenhalter och alla små musöronen som kommit att klä, de tidigare nakna grenverken. Och jag kände att det skulle vara på sin plats för mig, som skogsvetarstudent i björkarnas stad, att tillägna Sveriges vanligaste och kanske alldagligaste (?) lövträd en krönika. För även om få anser att björken är kungen i djungeln, så är den ständigt aktuell och inte minst inom skogsbruket där den är på frammarsch.

 

Kommentera