Södra höjer priserna - igen

Från och med den 15 april höjer Södra priset på massaved, timmer, bränsleved och klena sågbara sortiment. Anledningen: ”Ett strukturellt råvaruunderskott”. 

Södra genomför ännu en gång en virkesprishöjning som gäller flera sortiment. Foto: Södra

Prisjusteringarna omfattar barrmassaved, lövmassaved, bränsleved, timmer och klena sågbara sortiment. Södra motiverar prishöjningarna i ett pressmeddelande med att bedömningen är att efterfrågan på skogsråvara är långsiktig. Man garderar sig genom att skriva att osäkerheterna som fortsatt råder på den globala virkesmarknaden gör att läget snabbt kan förändras.

− Det skifte som vi ser på virkesmarknaden där ett historiskt utbudsöverskott övergått till ett strukturellt råvaruunderskott innebär ett nytt läge både för virkesaffärer och industrin. Allt fler vill använda skogen och dess råvara till olika nyttor, vilket innebär många möjligheter och en konkurrensfördel för den som lyckas använda hela trädet klokt i kombination med att vara en drivande marknadsaktör, säger Peter Karlsson, affärsområdeschef på Södra Skog. 

Aktuella priser för de olika verksamhetsområdena hittar du på Södras hemsida. 

Prisjusteringar som gäller från och med 15 april 2024

Massaved

Grundpriset på barr- och bokmassaved höjs med 50 kr/m3fub

Grundpriset på lövmassaved höjs med 30 kr/m3fub

Timmer

Grundpriset på normaltimmer av tall och gran höjs med 30 kr/m3fub

Grundpriset på klentimmer och kubb höjs med 80 kr/m3fub

Grundpriset på boktimmer/kubb höjs med 80 kr/m3fub

Bränsleved

Grundpriset på bränsleved höjs med 60 kr/m3fub

Källa: Södra

Pär Andersson
Pär Andersson
Tel: 073-925 05 41
E-post: par@skogsaktuellt.se

 

Artikeln publicerades måndag den 15 april 2024

Nyhetsbrev

Prenumerera på vårt nyhetsbrev
Direkt i din inkorg!

Senaste

Björken, vilken multikonstnär!

Krönika: In i det sista tänkte jag att det här får bli en krönika om det stundande EU-valet och skogens roll. Men sen åkte jag söderut och mötte vårens spirande grönska vilket för en stund upplöste politikens virrvarr ur sinnet. Särskilt närvarande var björken – i form av höga pollenhalter och alla små musöronen som kommit att klä, de tidigare nakna grenverken. Och jag kände att det skulle vara på sin plats för mig, som skogsvetarstudent i björkarnas stad, att tillägna Sveriges vanligaste och kanske alldagligaste (?) lövträd en krönika. För även om få anser att björken är kungen i djungeln, så är den ständigt aktuell och inte minst inom skogsbruket där den är på frammarsch.

 

Kommentera