Kritik mot för svag infrastruktursatsning

Skogsindustrierna hade velat se en tydligare satsning på underhåll av landets transportnät i regeringens vårändringsbudget. Behovet är akut, menar Skogsindustrierna. 

Skogsindustrierna hade velat se en större satsning på underhåll av den infrastruktur som skogsindustrin är beroende av. Foto: Mostphotos

Skogsindustrin är landets största transportköpare och köper årligen transporttjänster till ett värde av cirka 25 miljarder. Skogsindustrierna skriver i en kommentar till regeringens nya vårändringsbudget att det eftersatta underhållet därför slår hårt mot skogsindustrin.

I propositionen (2023/24:99) föreslår regeringen att anslaget för bland annat drift och underhåll av statliga vägar och järnvägar ska öka med drygt en miljard kronor. Det innebär att det för innevarande år finns ett anslag på knappt 34 miljarder kronor för vidmakthållande av statens transportinfrastruktur. Det är inte tillräckligt, menar Skogsindustrierna.

− Tyvärr innehåller vårbudgeten inte de satsningar som krävs för att adressera det akut eftersatta underhållet av vägar och järnvägar som vår bransch och många med oss efterfrågar. Det är synd, för det behöver göras mer. Ett robust och effektivt logistiksystem är en förutsättning för att minska transportsektorns fossila utsläpp och stärka svensk konkurrenskraft, säger Viveka Beckeman, vd för Skogsindustrierna.

Man skriver att enligt Trafikverkets underhållsplan kommer det ta över 100 år innan underhållsskulden på järnvägen är åtgärdad, om nya satsningar uteblir.

− Satsningen på vägunderhåll som regeringen hade med i sin höstbudget var positiv. Den typen av riktade förstärkningar och liknande satsningar på övriga järnvägsbanor som är viktiga för näringslivet vill vi se mer av, säger Viveka Beckeman.

Pär Andersson
Pär Andersson
Tel: 073-925 05 41
E-post: par@skogsaktuellt.se

 

Artikeln publicerades måndag den 15 april 2024

Nyhetsbrev

Prenumerera på vårt nyhetsbrev
Direkt i din inkorg!

Senaste

Björken, vilken multikonstnär!

Krönika: In i det sista tänkte jag att det här får bli en krönika om det stundande EU-valet och skogens roll. Men sen åkte jag söderut och mötte vårens spirande grönska vilket för en stund upplöste politikens virrvarr ur sinnet. Särskilt närvarande var björken – i form av höga pollenhalter och alla små musöronen som kommit att klä, de tidigare nakna grenverken. Och jag kände att det skulle vara på sin plats för mig, som skogsvetarstudent i björkarnas stad, att tillägna Sveriges vanligaste och kanske alldagligaste (?) lövträd en krönika. För även om få anser att björken är kungen i djungeln, så är den ständigt aktuell och inte minst inom skogsbruket där den är på frammarsch.

 

Kommentera