Extrem el-rea i söder

Blåsigt och soligt helgväder ger idag söndag extrem el-rea i norra Europa, med negativa elpriser på många håll. Som omväxling är det Sveriges sydligaste elområde SE4 som har det mest negativa elpriset.

För hela månaden april har lågt elpris förutspåtts. Idag sammanfaller flera faktorer som ger ett genomsnittligt elpris för dagen på -6,43 öre per kilowattimme för elområde SE4. Under de ljusa timmarna är priset än mycket lägre med som lägst -62,25 öre per kilowattimme. 

Det är på många håll soligt, blåsigt och milt helgväder i norra Europa som ger elöverskott i många länder. Både Polen, Tyskland och Danmark behöver exportera el till Skåne. 

Imorgon måndag när förbrukningen är högre normaliseras elpriserna till 61 öre per kilowattimme i SE4. 

Övriga elområden i Sverige har idag söndag ett genomsnittligt elpris om 4,92 öre per kilowattimme.

Skatter, nätavgifter och elbolags påslag tillkommer till de angivna priserna. 

Elpriserna i Norden och Baltikum söndag vid lunchtid. Grafikkälla: svk.se

Skogsaktuellt
Tel: 019-760 94 10
E-post: redaktionen@skogsaktuellt.se

 

Artikeln publicerades söndag den 14 april 2024

Nyhetsbrev

Prenumerera på vårt nyhetsbrev
Direkt i din inkorg!

Senaste

Björken, vilken multikonstnär!

Krönika: In i det sista tänkte jag att det här får bli en krönika om det stundande EU-valet och skogens roll. Men sen åkte jag söderut och mötte vårens spirande grönska vilket för en stund upplöste politikens virrvarr ur sinnet. Särskilt närvarande var björken – i form av höga pollenhalter och alla små musöronen som kommit att klä, de tidigare nakna grenverken. Och jag kände att det skulle vara på sin plats för mig, som skogsvetarstudent i björkarnas stad, att tillägna Sveriges vanligaste och kanske alldagligaste (?) lövträd en krönika. För även om få anser att björken är kungen i djungeln, så är den ständigt aktuell och inte minst inom skogsbruket där den är på frammarsch.

 

Kommentera