Dyrare drivmedel

Priset på bensin, diesel och fordonsgas höjs hos de ledande drivmedelskedjorna.

Foto: Mostphotos

Riktpriset för diesel på bemannade stationer höjs med 15 öre till 19,29 kronor per liter. Priset för 95-oktanig bensin höjs med 20 öre till 19,59 kronor per liter.

Biodiesel (HVO100) blir 15 öre dyrare och landar på 22,09 kronor per liter, medan priset på fordonsgas höjs med 34 öre till 28,29 kronor per kilo, skriver Aftonbladet.

Priset på etanol (E85) däremot lämnas oförändrat på 14,48 kronor per liter.

Cirka hälften av kostnaden för fossila drivmedel utgörs av skatter som koldioxidavgifter, energiskatt och moms, vilket även inkluderar momsen på skatterna och själva bränslet.

Ausrine Öhrström
Ausrine Öhrström
Tel: 019-16 64 64
E-post: ausrine@skogsaktuellt.se

 

Artikeln publicerades måndag den 08 april 2024

Nyhetsbrev

Prenumerera på vårt nyhetsbrev
Direkt i din inkorg!

Senaste

Björken, vilken multikonstnär!

Krönika: In i det sista tänkte jag att det här får bli en krönika om det stundande EU-valet och skogens roll. Men sen åkte jag söderut och mötte vårens spirande grönska vilket för en stund upplöste politikens virrvarr ur sinnet. Särskilt närvarande var björken – i form av höga pollenhalter och alla små musöronen som kommit att klä, de tidigare nakna grenverken. Och jag kände att det skulle vara på sin plats för mig, som skogsvetarstudent i björkarnas stad, att tillägna Sveriges vanligaste och kanske alldagligaste (?) lövträd en krönika. För även om få anser att björken är kungen i djungeln, så är den ständigt aktuell och inte minst inom skogsbruket där den är på frammarsch.

 

Kommentera