Karl Hedin nekas begärt skadestånd efter sitt frihetsberövande
Industriledaren Karl Hedin får ett schablonbelopp på 31 000 kronor från staten för den tid han satt häktad efter att ha åtalats för bland annat grovt jaktbrott i slutet av 2018. Efter att ha friats i både tingsrätt och hovrätt begärde han drygt 8,3 miljoner kronor i ersättning för de skador som han och hans företag drabbats av under den fyra år långa rättsprocessen.
I oktober 2018 pekades Karl Hedin ut som huvudman i det som skulle komma att bli en långdragen och uppmärksammad jakthärva i Västmanland. Tillsammans med två män och en kvinna misstänktes han för att på olika sätt ha försökt döda varg i de västmanländska skogarna. De åtalade misstänktes bland annat för att ha planerat att döda varg med hjälp av gift.
Utredningen präglades av många turer fram och tillbaka, med brottsmisstankar som föll bort och förändrades. Exempelvis ifrågasattes huvudvittnets trovärdighet av Karl Hedins försvarare och ett år in i utredningen hoppade hon av och hävdade att hon ljugit. Senare blev hon själv misstänkt för stämpling till mord på sin man och blev huvudperson i en annan utredning.
Brist på bevis
Karl Hedin åtalades för grovt jaktbrott, förberedelse till grovt jaktbrott och jakthäleri och satt frihetsberövad i arrest och häkte i drygt en månad.
I slutet av november 2018 släpptes Karl Hedin, då 69 år, ur häktet men misstankarna kvarstod.
Den 8 mars 2021 avslutades rättegången i Västmanlands tingsrätt. Åklagaren yrkade på minst sex månaders fängelse för Karl Hedin och de medåtalade.
Den 19 mars 2021 kom tingsrättens dom och samtliga åtalade friades i brist på bevis.
Domen överklagades och den 14 oktober 2022 meddelade även Svea hovrätt att Karl Hedin frias från anklagelserna.
Belysa statens övertramp
Karl Hedin riktade i början av 2024 ett skadeståndsanspråk mot staten där han krävde drygt 8,3 miljoner kronor i ersättning för felaktig myndighetsutövning och för lidande under tiden som frihetsberövad. Pengarna skulle han skänka till stiftelsen Centrum för rättvisa.
Via sin advokat betonade Karl Hedin att han inte vänder sig till Justitiekanslern, JK, för att ”belasta det allmänna med ytterligare kostnader”.
”Drivkraften är att lyfta fram och belysa de övertramp mot Hedin och hans rättigheter som vissa av statens tjänstemän gjort sig skyldiga till. Hedin har fått uppleva att tjänstemän med egna agendor tillåtits agera utan att överordnade ingripit. När fel och försummelser påtalats har leden slutits och inget har gjorts för att ens utreda påtalade missgrepp.”
Nekas ersättning
JK beslutade att ge Karl Hedin ett schablonbelopp på 31 000 kronor enligt lagen om ersättning vid frihetsberövande. Samtliga övriga skadeståndsanspråk nekas. Exempelvis nekas han ersättning för förlorad arbetsinkomst.
− Det handlar om 40 kronor i timmen utslaget på tiden jag var häktad, det borde väl till och med staten förstå att mitt arbete är värt, säger Karl Hedin i en intervju med Svensk Jakt.
Han nekas även ersättning för de dygn han var placerad i arresten. JK motiverar beslutet med att det saknas läkarintyg som visar att hans lidande varit större än normalt.
− Jag noterar att JK kallar en fyllecell för arresten, antagligen för att få det att låta så odramatiskt som möjligt. Jag tycker att nuvarande och blivande justitiekanslers skulle få tillbringa ett par dygn i en sådan cell. Då skulle det inte behövas några intyg för att de ska förstå vilket lidande det innebär, säger Karl Hedin.
Ska inte glömma
Till Svensk Jakt säger han också att han inte har bestämt sig för hur han ska ta fallet vidare, men att sista ordet inte är sagt.
− Jag har inte för avsikt att låta dem som gjort mig så illa få möjlighet att glömma. Jag och mina företag har bevisligen drabbats av omfattande skador, även om JK framställer det som att de inte har hänt. Jag vill att människor ska veta hur rättssystemet fungerar, hur alla inblandade håller varandra om ryggen, säger Karl Hedin.