Karl Hedin nekas begärt skadestånd efter sitt frihetsberövande

Industriledaren Karl Hedin får ett schablonbelopp på 31 000 kronor från staten för den tid han satt häktad efter att ha åtalats för bland annat grovt jaktbrott i slutet av 2018. Efter att ha friats i både tingsrätt och hovrätt begärde han drygt 8,3 miljoner kronor i ersättning för de skador som han och hans företag drabbats av under den fyra år långa rättsprocessen.

Karl Hedin nekas den ersättning på drygt 8,3 miljoner kronor som han krävt av staten. Han beviljas dock schablonbeloppet på 31 000 kronor för frihetsberövandet. Foto: Pia Gyllin (porträtt) och Mostphotos. Montage: Pär Andersson

I oktober 2018 pekades Karl Hedin ut som huvudman i det som skulle komma att bli en långdragen och uppmärksammad jakthärva i Västmanland. Tillsammans med två män och en kvinna misstänktes han för att på olika sätt ha försökt döda varg i de västmanländska skogarna. De åtalade misstänktes bland annat för att ha planerat att döda varg med hjälp av gift. 

Utredningen präglades av många turer fram och tillbaka, med brottsmisstankar som föll bort och förändrades. Exempelvis ifrågasattes huvudvittnets trovärdighet av Karl Hedins försvarare och ett år in i utredningen hoppade hon av och hävdade att hon ljugit. Senare blev hon själv misstänkt för stämpling till mord på sin man och blev huvudperson i en annan utredning.

Brist på bevis

Karl Hedin åtalades för grovt jaktbrott, förberedelse till grovt jaktbrott och jakthäleri och satt frihetsberövad i arrest och häkte i drygt en månad. 

I slutet av november 2018 släpptes Karl Hedin, då 69 år, ur häktet men misstankarna kvarstod. 

Både Västmanlands tingsrätt och Svea hovrätt friade Karl Hedin och de medåtalade från anklagelserna om grovt jaktbrott. Foto: Mostphotos

Den 8 mars 2021 avslutades rättegången i Västmanlands tingsrätt. Åklagaren yrkade på minst sex månaders fängelse för Karl Hedin och de medåtalade. 

Den 19 mars 2021 kom tingsrättens dom och samtliga åtalade friades i brist på bevis.

Domen överklagades och den 14 oktober 2022 meddelade även Svea hovrätt att Karl Hedin frias från anklagelserna.

Belysa statens övertramp

Karl Hedin riktade i början av 2024 ett skadeståndsanspråk mot staten där han krävde drygt 8,3 miljoner kronor i ersättning för felaktig myndighetsutövning och för lidande under tiden som frihetsberövad. Pengarna skulle han skänka till stiftelsen Centrum för rättvisa.

Via sin advokat betonade Karl Hedin att han inte vänder sig till Justitiekanslern, JK, för att ”belasta det allmänna med ytterligare kostnader”. 

”Drivkraften är att lyfta fram och belysa de övertramp mot Hedin och hans rättigheter som vissa av statens tjänstemän gjort sig skyldiga till. Hedin har fått uppleva att tjänstemän med egna agendor tillåtits agera utan att överordnade ingripit. När fel och försummelser påtalats har leden slutits och inget har gjorts för att ens utreda påtalade missgrepp.”  

De åtalade misstänktes bland annat för grovt jaktbrott, enligt åtalet för att exempelvis ha försökt döda varg med hjälp av gift. Foto: Mostphotos

Nekas ersättning

JK beslutade att ge Karl Hedin ett schablonbelopp på 31 000 kronor enligt lagen om ersättning vid frihetsberövande. Samtliga övriga skadeståndsanspråk nekas. Exempelvis nekas han ersättning för förlorad arbetsinkomst.

− Det handlar om 40 kronor i timmen utslaget på tiden jag var häktad, det borde väl till och med staten förstå att mitt arbete är värt, säger Karl Hedin i en intervju med Svensk Jakt. 

Han nekas även ersättning för de dygn han var placerad i arresten. JK motiverar beslutet med att det saknas läkarintyg som visar att hans lidande varit större än normalt. 

− Jag noterar att JK kallar en fyllecell för arresten, antagligen för att få det att låta så odramatiskt som möjligt. Jag tycker att nuvarande och blivande justitiekanslers skulle få tillbringa ett par dygn i en sådan cell. Då skulle det inte behövas några intyg för att de ska förstå vilket lidande det innebär, säger Karl Hedin.

Ska inte glömma

Till Svensk Jakt säger han också att han inte har bestämt sig för hur han ska ta fallet vidare, men att sista ordet inte är sagt. 

− Jag har inte för avsikt att låta dem som gjort mig så illa få möjlighet att glömma. Jag och mina företag har bevisligen drabbats av omfattande skador, även om JK framställer det som att de inte har hänt. Jag vill att människor ska veta hur rättssystemet fungerar, hur alla inblandade håller varandra om ryggen, säger Karl Hedin.

Pär Andersson
Pär Andersson
Tel: 073-925 05 41
E-post: par@skogsaktuellt.se

 

Artikeln publicerades fredag den 05 april 2024

Nyhetsbrev

Prenumerera på vårt nyhetsbrev
Direkt i din inkorg!

Senaste

Björken, vilken multikonstnär!

Krönika: In i det sista tänkte jag att det här får bli en krönika om det stundande EU-valet och skogens roll. Men sen åkte jag söderut och mötte vårens spirande grönska vilket för en stund upplöste politikens virrvarr ur sinnet. Särskilt närvarande var björken – i form av höga pollenhalter och alla små musöronen som kommit att klä, de tidigare nakna grenverken. Och jag kände att det skulle vara på sin plats för mig, som skogsvetarstudent i björkarnas stad, att tillägna Sveriges vanligaste och kanske alldagligaste (?) lövträd en krönika. För även om få anser att björken är kungen i djungeln, så är den ständigt aktuell och inte minst inom skogsbruket där den är på frammarsch.

 

Kommentera