Succé för färdigböjt timmer

Snickerivirke som redan av naturen formats i rätt vinklar är en länge efterlängtad produkt. Med hela fibrer i rätt riktning kan både arbetstid och fäst-/skarvmaterial sparas. Konstruktionerna blir helt ekologiska och skogarnas mångfald av former ökar dramatiskt.

En naturens egen 90-gradersböj av björk från Any Angle Wood AB:s provyta i Rakökna. 

Det är företaget Any Angle Wood AB som i trettio år i tysthet jobbat med konceptet. Nu gallras de första träden och resultaten är lovande. Skogsaktuellt får en exklusiv intervju med Glenn Bendit på Any Angle Wood:

- Vi har lyckats odla träd med stammar i alla möjliga vinklar. Stammar med upp till 90 grader med goda egenskaper. Vi är mycket optimistiska.

Det ser lite ”stökigt” ut i bestånden. Som gammal skogsman är jag mer van vid raka stammar?

- Provytornas mångfald är fantastisk. Det är som ett smörgåsbord av vinklar att plocka ut ämnen ur. En del tycker bestånden ser ut som kaos eller berg-och-dal-banor. Jag ser möjligheter i varje böj, säger Glenn Bendit.

Ni har varumärkes- och mönsterskyddat konceptet?

- Ja, mycket värde ligger i varumärke och med mönsterskydd säkrar vi att ingen annan kopierar vårt väldigt böjda koncept.

Du berättade att mönsterskyddsansökan var utmanande?

- Ja, det var inte helt lätt att övertyga myndigheterna om ett flexibelt mönsterskydd från 1 till 179 grader. De ville att vi skulle avbilda våra produkter. Det blev många bilder…  Naturens möjligheter har inga begränsningar, berättar Glenn Bendit.

Vad har ni för utmaningar kvar? Det ser ut som om ni får lite spänningar i de skarpa böjarna?

- Nja, i de skarpare böjarna tenderar det att bli lite spänt. Nu har vi nytt plantmaterial på gång. Vi har fått nytt aktivt isotopmaterial från rivningen av Barsebäck. Med lite snabbare mutationer i försöksmaterialet förväntar vi oss än mer biologisk mångfald och möjligheter i försöksbestånden.

När kommer ni ha de första kommersiella leveranserna klara härifrån försöksbestånden i Rakökna?

- Vi räknar med att kunna lansera ämnen av främst björk i vinklar upp till 90 grader redan 1 april 2025. 91 till 179 grader lanseras något år senare. Vi får se när vi kan klara 180 grader. Utvecklingen går rakt framåt nu, berättar en optimistisk Glenn Bendit.

Skogsaktuellt
Tel: 019-760 94 10
E-post: redaktionen@skogsaktuellt.se

 

Artikeln publicerades måndag den 01 april 2024

Nyhetsbrev

Prenumerera på vårt nyhetsbrev
Direkt i din inkorg!

Senaste