Tio grader varmare eller 20 grader kallare

Diskussionerna om klimatförändring går ingen förbi. Även i skogsbruket har debatten varit omfattande. Råden från myndigheterna är konkreta: det ska bli varmare och blötare och stormigare och mer frost på våren och fler svåra skadegörare på träden. Men nu säger forskare att det ska bli 20 grader kallare på vintern. Hur ska vi förhålla oss till motsägelserna?

 

Dagens skogliga rekommendationer bygger på att jordens medeltemperatur ökar och det gör den. Den globala medeltemperaturen 2021 var 0,3 °C över temperaturen under normalperioden 1991-2020. Våra skogliga rekommendationer bygger också på att medeltemperaturen stiger även här.

På global nivå är det lättare att spå väder än regionalt. Variationer slätas ut när medelvärden beräknas baserat på enorm mängd data från enormt stort område. Vad globala klimatförändringar får för effekt regionalt är en annan fråga, som kan vara mer komplex.

Ur ett egoistiskt, svenskt perspektiv låter inte lite varmare och lite mer nederbörd som ett jätteproblem på kort sikt. Snarare låter det som ett recept för bättre tillväxt. Men såklart blir det jättedåligt om effekten av det också skulle vara fler och kraftigare stormar.

I kontrast till de svenska råden om klimatanpassning dyker då och då teorin om den avstannande Golfströmmen upp. Det antas i viss forskning kunna ske om isen vid polerna smälter och havsvattnet blir sötare.

De senaste veckorna har en forskarrapport från universitetet i Utrecht, Nederländerna fått mycket medialt utrymme. Studien har finansierats av EU-kommissionen och datorsimuleringar har gjorts med hjälp den nederländska superdatorn Snellius. Rapporten heter “Physics-based early warning signal shows that AMOC is on tipping course” och går att hitta på internet.

Forskarnas slutsatser är apokalyptiska för Sverige: vintrarna kan bli 20 grader kallare och medeltemperaturen 10 grader lägre. Forskarna kan inte säga när denna ganska plötsliga förändring kan ske, men inom 100 år, sägs det.

Såna här larmrapporter har en viss charm. De återkommer med jämna mellanrum och har en tydlig likhet med förutsägelser av ”peak oil” och ”peak fossil fuels”. De låter rätt säkra, men vi kan nog vara lika säkra på att de skjuts upp var decennium. De får per automatik stort medieutrymme då rubrikerna blir uppseendeväckande.

Enligt denna rapport ska våra barn eller i alla fall barnbarn kunna åka skridskor till Storbritannien och Island. I Sverige ska glaciärer åter igen bre ut sig, så klimatanpassning av skogsbruket är onödigt. Här skulle i stora delar av landet inte växa något.

Någonstans på vägen innan glaciärerna tar över kanske forskare kommer fram till att de globalt minskade skogsbränderna eller den långa perioden utan apokalyptiskt vulkanutbrott i Indonesien, förklarar en del av de globala temperaturhöjningarna.

Lustigt nog blir samma åtgärder det bästa rådet, oavsett vilken klimatutveckling man tror på eller om man inte alls tror på någon förändring:

  • Riskspridning till fler trädslag
  • Ståndortsanpassat val av föryngringsmetod och plantval
  • God markavvattning
  • Bra vägar
  • Välskötta röjningar och gallringar
  • God planering för att utnyttja årstiderna på bästa sätt

Det gör det lättare att sova gott i en alarmistisk tid. Förvirrade av den spretiga klimatrapporteringen finns det i alla fall något vi kan lita på:

Vintrarna blir mellan tio grader varmare och 20 grader kallare.
Det kan vi vara säkra på.

Stefan Ljungdahl

Artikeln publicerades tisdag den 26 mars 2024

Nyhetsbrev

Prenumerera på vårt nyhetsbrev
Direkt i din inkorg!

Senaste