Bala Agris största vedmaskin – nu med traktordrift

Modellen av vedkombimaskinen 450 finns sedan tidigare i två eldrivna versioner, för 16 respektive 25 Ampere. Nu har Bala Agri kompletterat serien med 450TR, en traktordriven version.

Bala Agris traktordrivna version av vedkombi 450 presenterades i februari och beräknas kunna börja levereras ut till kund i månadsskiftet mars/april. Foto: Bala Agri

− Den är väldigt lik de eldrivna versionerna i kapacitet och egenskaper, men fördelen med traktordrift är ju att du är mobil och inte är beroende av ström och behöver tänka på vilken säkring som krävs. Traktordriften gör dig mer flexibel. Vedmaskinen har eget hydraulsystem, så det räcker med 380 varv på PTO:n, ett tolv volts uttag och 42 hästkrafter för att driva maskinen. Du kan alltså använda en mindre traktor som inte drar så mycket diesel, säger Joakim Larsson, försäljningschef på Bala Agri, Sveriges enda tillverkare av vedmaskiner. 

Joakim Larsson, försäljningschef på Bala Agri, tycker det är extra kul att presentera en nyhet om just vedmaskiner. – Jag är ju vedmaskinsnörd, och har under mina 20 år i företaget alltid tyckt att vedmaskiner är det roligaste att jobba med. Att stå på vedbacken och klyva ved när solen skiner – mycket mer behöver man inte, säger han. Foto: Bala Agri

Modellen släpptes i februari 2024 efter en period av tester och justeringar för att optimera maskinen. 

− Vi ser ett behov idag av lite större traktordrivna vedmaskiner som den här, säger Joakim Larsson. 

Hög efterfrågan på vedmaskiner

Tillverkningen sker i fabriken i Nossebro och Bala Agri beräknar att den första seriens fem maskiner är leveransklara i månadsskiftet mars/april. Marknaden för vedmaskiner har varit het i flera år och Joakim Larsson berättar att utmaningen för Bala Agris del har varit att hänga med i produktionen utan att tumma på kvaliteten.

− 2020 började vedmaskinssidan öka, vi gasade på så mycket vi kunde och sedan har försäljningen fortsatt att gå bra. I fjol var efterfrågan väldigt stor och den är fortfarande ökande. Vi exporterar vedmaskiner till övriga Europa också. 2023 levererade vi omkring 70 procent i Sverige och 30 procent på export, säger han.

Stor omsättningsökning

Bala Agri, som förutom maskiner för vedhantering också producerar vagnar, utrustning för balhantering och utfodring, grindsystem och andra produkter för lant- och skogsbruk, har stadigt ökat omsättning och resultat de senaste åren. Omsättningen har ökat från knappt 44 miljoner kronor 2018 till cirka 80 miljoner 2023. Resultatet har mer än femdubblats mellan 2018 och 2022. 

En kniv som klyver i två eller fyra delar är standard, men det finns möjlighet att klyva upp till tolv bitar med vedmaskin 450TR. Foto: Bala Agri

− Vi gillar det vi gör! Vi tycker det är roligt att ha all tillverkning i Sverige och har duktiga medarbetare – det är grunden i allting. Vi vill hela tiden förbättra oss med produktnyheter och annat och speciellt nu i en sämre konjunktur så är det bra med flera ben att stå på, säger Joakim Larsson.

För drygt fem år sedan köpte Bala Agri det klassiska bolaget Vreten med bland annat skogsvagnar och vägsladdar i sortimentet. Joakim Larsson menar att det också har bidragit till bolagets fina resultat de senaste åren och dessutom har jämnat ut säsongen arbetsmässigt för Bala Agri.

Fakta: Bala Agri Vedkombi 450TR

Joystick

Kap-/klyvlängd min-max: 27,5-60 cm

Klyvtid inkl. retur: 4 s

Tryckkraft: 11 ton (4 steg)

Kapdiameter: 45 cm

Ställbart tryck på sågen

Svärdlängd: 21” 

Uttag för steg- och inmatare

Transportör längd: 4,5 m

Inmatning, längd: 2,3 m

Totalvikt: 880 kg

Sågmotor/Axialkolvmotor

Klyvmotor/Kugghjulspump

Arbetstryck, max: 180 bar (max peak 220 bar)

Längd: 330 cm

Höjd: 300 cm

Bredd: 130 cm

Pris: 350 000 kr (ex moms)

Pär Andersson
Pär Andersson
Tel: 073-925 05 41
E-post: par@skogsaktuellt.se

 

Artikeln publicerades fredag den 22 mars 2024

Nyhetsbrev

Prenumerera på vårt nyhetsbrev
Direkt i din inkorg!

Senaste