Ett steg närmare självkörande skogsmaskiner

Skogforsks arbete med tekniken kring fjärrstyrda skogsmaskiner har nu gått över till tester i de publika 5G-näten.

Skogsmaskinen är på plats i terrängen men styrs via 5G-mobilnätet från kontoret. Foto: Induo AB

Syftet med fjärrstyrning av skogsmaskiner via 5G är att skapa högre precision och effektivitet och samtidigt bidra till en säkrare och mer ergonomisk arbetsmiljö för förarna. Det skriver Skogforsk och teknikföretaget Induo i ett pressmeddelande. Föraren byter miljö från skogsmaskinhytten till en kontorsmiljö och kör skogsmaskinen på distans med hjälp av en simulator och stora bildskärmar. 

Skogforsk har tidigare utfört tester med privata 5G-nät men har sedan årsskiftet inlett tester med även de publika 5G-näten. Resultaten är hittills goda och maskinen har visat sig fungera utmärkt, enligt Skogforsk.

Teknikföretaget Induo ligger bakom de industriroutrar för 5G som krävs för att ansluta de självkörande skogsmaskinerna till internet via mobilnäten. Lösningarna är anpassade för att uppfylla de strikta kraven i skogsmiljön, menar Induo.

− Den här tekniken markerar början på en ny era där traditionellt skogsbruk och modern teknologi förenas. Det är en vinst för både miljön och företagen inom branschen, där 5G-teknologin inte bara ökar effektiviteten utan också bidrar till en hållbar framtid, säger Ulf Seijmer, Chief Innovation Officer på Induo.

”Bakom varje stor maskin finns kunniga förare och nu även kraftiga mobilnät”, säger Induo i en instruktionsfilm om de självkörande skogsmaskinerna. Foto: Induo AB

Pär Andersson
Pär Andersson
Tel: 073-925 05 41
E-post: par@skogsaktuellt.se

 

Artikeln publicerades måndag den 25 mars 2024

Nyhetsbrev

Prenumerera på vårt nyhetsbrev
Direkt i din inkorg!

Senaste