En sann entreprenör som lutar allt mer åt skogen
Ivarssons Entreprenad i Kumla har många ben att stå på trots att grundaren Magnus Ivarsson gör i stort sett allt jobb själv. Han producerar och säljer ved, kör energiklipp och nyodlingsfräs, har ett eget sågverk, bygger hus och tillverkar stockmattor. – Idag omsätter firman över sex miljoner och det är rätt bra för att inte ha några anställda, säger han.
Av alla uppdrag Magnus Ivarsson gör i sitt företag tycker han att de som har med skog att göra är mest stimulerande. Han är utbildad grävmaskinist, men jobb som i stort sett går ut på att ”gräva ett hål i marken” börjar han tröttna på, säger han.
Allt började med ved och det är fortfarande basen i företaget. När Magnus förlorade sitt arbete som grävmaskinist 2008, en månad efter att han köpt sitt första hus, fick han låna sin morfars vedprocessor för att klyva ved till sig själv. Han fick lov att städa upp torrgranar och vindfällor i kyrkans skog i närheten och använda som råvara.
− Det blev en massa stockar över. Jag lånade pengar av min morfar och köpte en vedmaskin för 53 000 kronor – jättemycket pengar. Jag köpte in min första bil och släp med virke och hade inga pengar kvar. Men jag lyckades sälja veden, betalade tillbaka till min morfar och sedan var det igång, berättar han.
270 samtal om dagen
Idag har han mellan 500 och 600 fasta vedkunder, de allra flesta inom en radie på cirka fyra mil. Veden torkas och lagras i drygt 2500 IBC-tankar och de flesta av dem står fyllda och prydligt uppställda på gårdsplanen när Skogsaktuellt är på besök. Magnus äger ingen egen skog utan köper in all sin råvara. Ett lugnt år köper han in 30 bil och släp, ett bra år upp emot 60 bil och släp.
− Vissa år säljer jag 5000 kubikmeter, andra år 2000 kubik. Det är jättesvårt att planera eftersom försäljningen beror så mycket på vädret. För några år sedan hade jag 2400 kubik i lager och sålde 400. Det var inte så roligt. Veden håller i två, tre år om det förvaras luftigt och under tak, men det är mycket kapital som är låst, säger han.
Under förra vintern var efterfrågan på ved extrem.
− Under en tvåveckorsperiod snittade jag 270 telefonsamtal per dag. Det ringde hela tiden, det blev jobbigt till slut, säger han.
Gott om hemmabyggen
Vedmaskinen är en Kisa Kubik som slutade tillverkas 2015.
− Inom fyra år kommer jag behöva en ny, men ingen vedmaskin som tillverkas idag kan mäta sig med den här, säger Magnus.
Överallt på gården finns diverse hemmabyggen och kluriga lösningar och det är tydligt att teknik och maskiner är ett stort intresse för Magnus. På vedmaskinen har han bytt till större motorer och modifierat detaljer för att kunna hantera större stockar.
− De flesta vedmaskiner har liknande kap- och klyvtid. Det är med allt runt omkring som du kan spara tid. Jag kan köra stockar på upp till sex meter och 48 centimeter grova.
För att effektivisera frakten till kunder som vill ha mindre volymer hemleverat har han byggt ett tippflak på ”den gamla Chevan” och satt en mellanvägg i tippkärran.
− Nu kan jag leverera tre femkubiksposter till tre olika kunder under samma körning. Det sparar pengar och framför allt tid, säger han.
Goda tider för energiklippen
När Magnus producerat ved i några månader sätter han sig gärna i grävmaskinen, en nio tons Wacker Neuson ET90. 2019 köpte han sin första energiklipp och körde med den några timmar om året i samband med andra grävmaskinsjobb. Han fastnade för arbetet och för två år sedan bytte han klippaggregat till en Jak med en kapacitet på 25 centimeter grova stammar.
− Jag trivdes med jobbet redan från början. Precis som med veden som jag kan gå ut till klockan fyra på morgonen om jag vill, kan jag oftast göra klippjobben när jag vill, bara det blir klart i tid, säger Magnus.
Det kunderna behöver hjälp med är oftast åkerkanter eller diken där sly och småträd har tagit över. Dagens energipriser har gett klippningen ett extra lyft.
− Det blir inga stora pengar över för markägaren, men det går i alla fall ihop sig. Det täcker kostnad för klippning och skotning och går oftast några kronor plus per kubik.
Idag står energivedsklippningen för ungefär tio procent av omsättningen, men Magnus är övertygad om att han hade kunnat försörja sig på bara sådana uppdrag.
− Det finns en marknad om man är beredd att ta jobb längre hemifrån. Men jag har inte legat ute en enda dag hittills och det vill jag inte heller, säger han.
Fräser fram ny åkermark
Det senaste större tillskottet till firman är en nyodlingsfräs av märket FAE, som ersätter Magnus gamla Seppi Starsoil 250, som han köpte för två år sedan. Han kör åt kunder som vill återställa igenväxt åkermark eller skapa ny åkermark på dålig skogsmark.
− Första uppdraget var åt en granne som tagit ner sex hektar med 20-30 år gammal granskog. Han lovade att om jag skaffar en fräs, så får jag jobbet. Jag hade ingen aning om kostnad, tid eller maskinunderhåll, det är en ganska hemlig bransch i Sverige, men jag köpte fräsen och jobbet gick bra, säger Magnus.
Investeringen var på 1,5 miljon och det krävs en traktor med 250 hästkrafter för att orka dra maskinen.
− Jag tar 3000 kronor i timmen och det är givetvis högt om man jämför med en grävmaskin eller skogsmaskin. Men det beror på inköpet, slitaget, att traktorn vill ha 40-45 liter diesel per timme och att varje tand kostar 3000 kronor. Kör jag på en jordfast sten har jag tur om det bara är en tand som går sönder. En dag kan jag gå 40 000 kronor back, nästa dag går jag plus 20 000. För markägaren är det trots allt ett billigt sätt att få mer areal, säger han.
Vad är fördelen med att ha många ben att stå på i firman?
− Jag blir rastlös av att göra samma sak hela tiden. Efter tre månaders vedklyvning är det jätteroligt att komma iväg och klippa eller fräsa. Jag gillar maskiner och att utveckla och bygga saker. När jag köpt en ny maskin börjar det ofta med att jag tar in den i verkstaden och sätter vinkelslipen i den för att jag vill ändra på något.
Finns det någon nackdel med många olika delar i företaget?
− Ja, det är dyrt! Ska man ha så här många ben att stå på och ha vettiga maskiner så kostar det mycket pengar. Man måste hinna med också. Du får inte göra något halvdant, då är det bättre att inte göra det alls, säger Magnus Ivarsson.