Södras elöverskott räcker till 75 000 småhus

Överskottet av Södras egen gröna elproduktion under 2023 motsvarar vad 75 000 småhus förbrukar under ett år eller ett års genomsnittlig bilkörning för 190 000 elbilar. 

Södras vindkraftverk i Mönsterås producerade under förra året 29 GWh el. Foto: Mostphotos

Siffrorna är hämtade från Södras egen statistik för 2023 och jämförelserna baseras på statistik från Energimyndigheten och Trafikanalys. Under förra året producerade Södra 1885 gigawattimmar el i den egna verksamheten, vilket motsvarar drygt 120 procent av koncernens årliga elbehov. Överskottet distribuerades på det lokala elnätet för användning i närområdet där Södra verkar.

− Vi står inför en snabbt ökande efterfrågan på el i samhället och med nya och förändrade elanvändningsmönster är vi glada över att kunna bidra med så pass mycket grön el, säger Johannes Bogren, chef för bioprodukter på Södra, i ett pressmeddelande.

En stor del av elen kommer från Södras tre massabruk i Värö (727 GWh), Mönsterås (778 GWh) och Mörrum (350 GWh). Elen produceras främst genom att ta tillvara energin i svartluten. Ur energin produceras ånga som driver turbiner, som i sin tur producerar el. 

Södras el produceras också bland annat via vindkraftverk och ett under förra året driftsatt vattenkraftverk utanför Mönsterås.

Pär Andersson
Pär Andersson
Tel: 073-925 05 41
E-post: par@skogsaktuellt.se

 

Artikeln publicerades torsdag den 14 mars 2024

Nyhetsbrev

Prenumerera på vårt nyhetsbrev
Direkt i din inkorg!

Senaste