Regelkrånglet lyfts till statsministern

Under tisdagen träffar representanter från LRF statsminister Ulf Kristersson och riksdagens miljö- och jordbruksutskott för att berätta om branschens förutsättningar och vad som krävs för en säkrad produktion.

LRF:s förbundsordförande Palle Borgström är en av dem som under tisdagen träffar statsministern Ulf Kristersson för att prata om läget i branschen. Foto: Carolina Wahlberg

Bakgrunden är bondeprotesterna i Europa. Palle Borgström kommer bland annat att trycka på behovet av att minska regelbördan och vikten av en ökad lönsamhet för lant- och skogsbruket.

– Regelberget måste halveras. När Sverige nu är medlem i Nato är det centralt att inse och vi måste gå från att det är dokument som kommer stärka Sveriges livsmedelsberedskap. Det är bönder som är villiga att investera i framtiden som är nyckeln. En stärkt livsmedelsberedskap i framtiden kräver en halverad regelbörda, säger Palle Borgström LRF:s förbundsordförande, i ett pressmeddelande.

Sverige har likt många andra länder i EU liknande utmaningar med låg lönsamhet och många regler. Till på köpet var 2023 ett väldigt svårt odlingsår. LRF menar att det är viktigt att politiken lyssnar på bönderna och agerar både i Sverige och i övriga EU. Avgörande för framtidstron är regelförenklingar.

”Det krävs konkreta förändringar som gör skillnad på gårdsnivå”, skriver LRF.

Vägen till en halverad regelbörda går enligt LRF genom: 

  • Målstyrning (lita på att bönder kan uppfylla övergripande mål utan detaljregler)
  • Lagkraven inom det svenska lantbruket har mer än fördubblats under de senaste 25 åren. Regelinflationen innebär att en svensk mjölkbonde kan omfattas av 650 olika regler sprungna från ett 15-tal olika myndigheter.
  • Myndigheters tillämpning av regler, ett främjandeperspektiv. De ska hjälpa lantbrukaren att göra rätt i stället för att leta fel.
  • Ta bort uppenbart onödiga och tillväxthämmande regler enligt redan gjorda listningar.
  • En väg in till myndighetssverige.

Källa: LRF

Carolina Wahlberg
Carolina Wahlberg
Tel: 019-16 61 35
E-post: carolina@skogsaktuellt.se

 

Artikeln publicerades tisdag den 12 mars 2024

Nyhetsbrev

Prenumerera på vårt nyhetsbrev
Direkt i din inkorg!

Senaste