Rottne är årets cirkulära märke på Klaravik

Den småländska skogsmaskintillverkaren Rottne sticker ut på begagnatmarknaden. På ett år har den totala försäljningssumman av Rottne-tillverkade maskiner ökat med 200 procent på auktionssajten klaravik.se.

Rottne är, enligt bolagets hemsida, världens fjärde största tillverkare och leverantör av hjulburna skogsmaskiner anpassade för kortvirke. 2022 omsatte Rottne Industri AB drygt 786 miljoner kronor. Foto: Pär Andersson
Huvudkontoret finns fortfarande i småländska Rottne och bolaget har runt 250 anställda vid fyra fabriker. Foto: Pär Andersson

Årets cirkulära märke utses mot bakgrund av försäljningsantal och antal bud i snitt per objekt. Under 2023 bytte 41 skördare och skotare från Rottne ägare på Klaravik. Det såldes 55 procent fler Rottnemaskiner under 2023 jämfört med året före. De 18 sålda skotarna och 23 skördarna gav en sammanlagd försäljningssumma på 18,5 miljoner kronor. 

− Bland sålda maskiner på Klaravik finns allt från äldre ”Blondin”-skotare från 1970-talet till mer moderna maskiner tillverkade på 2000-talet. Rottne är en kvalitetsstämpel – avsett årsmodell. Rottne har också haft en imponerande och inspirerande resa sedan etableringen på 1960-talet. Att det går att bygga ett sådant multinationellt företag på en sådan liten ort och expandera stadigt med bibehållen tillverkning i Sverige är otroligt starkt, säger Therése Gilleby, kvalitets- och hållbarhetschef på Klaravik i ett pressmeddelande.

Motiveringen i sin helhet:

”Djupt i den småländska skogen hittar vi en oförtruten kämpe som stolt vårdar det svenska skogsmaskinarvet vidare. Och som visat sig hållbara. Att flera decennier gamla maskiner fortfarande bidrar till det svenska skogsbruket – och hittar nya ägare på Klaravik – är inget annat än en stor kvalitetsstämpel. Med en försäljningsökning med 200 procent på bara ett år har Rottne visat att populariteten på dess maskiner på klaravik.se är hetare än någonsin.”

Pär Andersson
Pär Andersson
Tel: 073-925 05 41
E-post: par@skogsaktuellt.se

 

Artikeln publicerades måndag den 11 mars 2024

Nyhetsbrev

Prenumerera på vårt nyhetsbrev
Direkt i din inkorg!

Senaste